Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
O întrebare la care a răspuns expertul economic Irina Chiţu. Ea a explicat ce înseamnă fond de siguranță și câți bani în numerar trebuie să ai în casă dacă apar situații de urgență, neprevăzute.
”Este bine să ai atât un fond de urgență, cât și unul de siguranță. Acestea te ajută să supraviețuiești unor evenimente neprevăzute și te ajută să nu intri în panică. Te ajută să ieși dintr-o problemă într-un termen scurt. De exemplu, să ajungi la medic”, a declarat Irina Chiţu.
Potrivit spuselor sale, ține de fiecare persoană câți bani cash vrea să țină în casă, în funcție de cheltuielile pe care știe că le are, însă ar fi bine ca suma să fie între 1.000 - 2.000 de lei.
În ceea ce privește fondul de siguranță, ”el înseamnă o rezervă de 3-6 salarii, care să te ajute să supraviețuiești o perioadă de timp în care ți-au scăzut veniturile, până găsești o soluție, sau ți-ai pierdut serviciul, adică să nu fii nevoit să apelezi în acea perioadă la niște soluții extreme pentru a face rost de bani pentru cheltuieli curente.
Dar acești bani trebuie să îi ții în bancă, pentru că băncile sunt în siguranță. Că îi ții în lei, că îi ții în euro, este decizia ta, e ok să îi ai în euro pentru că nu se devalorizează, pentru că la acești bani nu trebuie să apelezi decât în situații extreme”, a precizat expertul pentru Antena3.
Ar fi o variantă
Dar este indicat să contractezi un credit într-o situație tensionată, cum este cea actuală, când peste inflație și prețuri uriașe la gaze naturale a venit războiul din Ucraina, cu toate consecințele lui financiare? Iată ce spune, în acest sens, analitul Adrian Negrescu.
În privința creditelor, dacă este momentul potrivit pentru a angaja noi împrumuturi, Adrian Negrescu spune că acest lucru depinde ”de venituri, de ceea ce cumperi, de prețul la care cumperi. În general, dobânzile vor crește și suntem deja pe un val de creștere a dobânzilor. Ceea ce înseamnă că, în perioada aceasta, costurile cu împrumuturile vor fi din ce în ce mai mari. Cel puțin în 2022, când ne va costa mai mult. Dar dacă iei un credit cu o dobândă fixă pe următorii ani, dacă te uiți ca respectivul credit să nu reprezinte mai mult de 30% din veniturile tale, s-ar putea să fie o variantă să cumperi acum, pentru că prețurile au început să scadă în piață”, a subliniat expertul.
Nu există panică financiară
Iar consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, vine în completare, asigurând că, în România nu este panică financiară.
”Ceea ce trebuie să fie înțeles este că este firesc ca oamenii să fie îngrijorați. Dar nu există date în societatea noastră care să justifice declarațiile despre panica financiară, vorbe care se aud tot mai des în ultimul timp. Nu există o panică financiară în România la această oră și nu există vreun motiv de panică financiară”, a insistat Adrian Vasilescu.
Citește și Panică financiară? Adrian Vasilescu: Un fenomen cu care nu suntem obișnuiți
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...