Bank of America: Jale mare pe Wall Street, optimismul s-a făcut praf
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Un sondaj scoate la iveala adevărata stare de spirit
Un sondaj scoate la iveala adevărata stare de spirit
Temerile investitorilor privind stagflația au atins cel mai ridicat nivel de la criza financiară din 2008, anunță Bloomberg, citând un sondaj realizat de Bank of America în rândul managerilor de fonduri.

În același timp, optimismul investitorilor profesioniști cu privire la creșterea economică globală a scăzut la un nivel record. Cea mai mică valoare de când se fac astfel de sondaje, din 1994. Experții Bank of America notează că astfel de scăderi, dar nu atât de brupte, ale previziunilor privind profitul s-au înregistrat și în timpul altor crize majore de pe Wall Street, cum ar fi falimentul băncii americane de investiții Lehman Brothers în 2008 și prăbușirea bulei dot-com din 2000-2001.

Stagflația este o stare a economiei în care activitatea economică încetinește, iar prețurile și șomajul cresc. În timpul stagflației, piețele globale devin mai vulnerabile la corecții. 

După cum susține Michael Hartnett, strategul șef de investiții la Bank of America, pe Wall Street, starea de spirit este dezastruoasă. Cu toate acestea, până în prezent, nu s-a înregistrat o prăbușire majoră a pieței bursiere înainte ca randamentele obligațiunilor și inflația să atingă cele mai înalte niveluri.

Dintre managerii cei 266 de manageri de fonduri cu active totale de 747 miliarde de dolari intervievați, 73% se așteaptă ca economia să slăbească în următoarele 12 luni. Un asemenea pesimism nu a mai existat din 1994. Sondajul Bank of America a arătat, de asemenea, ce schimbări au făcut investitorii în portofoliile lor. În ceea ce privește poziționarea, investitorii au clasat banii lichizi, inclusiv dolarul american, materiile prime, acțiunile din domeniul sănătății și companiile de mărfuri ca fiind cele mai preferate. Pozițiile scurte au prevalat în cazul obligațiunilor, al acțiunilor europene și al acțiunilor de pe piețele emergente, precum și în cazul tehnologiei și al bunurilor de consum de bază.

Investitorii profesioniști au menționat așa-numitele riscuri de coadă, care se referă la evenimente foarte rare cu consecințe devastatoare. La fel ca în luna precedentă, aceștia au indicat ca risc major înăsprirea agresivă a politicii monetare de către băncile centrale. Pe locul doi în topul riscurilor extreme se află o recesiune globală.

Petrolul marca Brent a trecut de 125 dolari

Între timp, OPEC se așteaptă la o încetinire a cererii globale de petrol în 2023, pe măsură ce prețurile la energie vor crește, ceea ce va contribui la creșterea inflației și la încetinirea economiei mondiale, a anunțat agenția Reuters. Potrivit sursei, creșterea cererii de petrol anul viitor va fi de 2 milioane de barili pe zi (bpd) sau mai puțin, comparativ cu creșterea de 3,36 milioane de bpd așteptată în acest an.

Agenția Internațională pentru Energie (AIE) va prezenta miercuri, 15 iunie, într-un raport lunar, primele sale previziuni pentru 2023. Previziunile OPEC vor fi publicate o lună mai târziu, la 12 iulie.

Cotația futures a țițeiului Brent pentru luna august la bursa ICE Futures din Londra a crescut cu 2,2%, la 125,02 dolari pe baril. Față de închiderea ședinței precedente, prețul a crescut cu 2,7 dolari. Este pentru prima dată din 9 martie 2022 când Brent-ul a depășit 125 de dolari. Cotația futures a țițeiului WTI cu livrare în iulie la NYMEX a crescut cu 2,1%, la 123,45 dolari pe baril.

Prețul petrolului a crescut, deoarece oferta globală restrânsă a compensat temerile că cererea de combustibil ar putea fi afectată de o posibilă recesiune a economiei mondiale și de impunerea de noi blocaje din cauza COVID-19 în China, care este cel mai mare importator de petrol din lume, potrivit Reuters.

Probleme în Libia 

Temerile legate de penurie au fost exacerbate de scăderea exporturilor de petrol din Libia, pe fondul unei crize politice care a dus la o scădere a producției și a transporturilor de petrol. Producția de petrol din Libia a scăzut cu 90% din cauza tulburărilor din această țară. Din producția de 1,2 milioane de barili pe zi a Libiei au mai rămas doar 0,1 milioane de barili pe zi. Scăderea de 1,1 milioane de barili pe zi reprezintă aproximativ 1% din producția globală și ar putea agrava problemele legate de disponibilitatea combustibilului. Cifrele Libiei sunt volatile, așa că este imposibil de prezis cât va dura suspendarea, a spus Galaktionov. În 2020, un declin similar a durat aproximativ opt luni.

Săptămâna trecută, Jeremy Weir, directorul executiv al traderului de petrol Trafigura, a avertizat că prețurile petrolului ar putea înregistra o "creștere parabolică" în acest an, atingând niveluri record și încetinind creșterea economică globală. Acesta a calificat drept critică situația de pe piața petrolului. El a spus că această situație a fost cauzată de aprovizionarea limitată, creată de ani de zile de investiții insuficiente în acest sector. Restricțiile asupra exporturilor de petrol rusesc, impuse de SUA și de Uniunea Europeană, au reprezentat un factor negativ suplimentar. Din acest motiv, prețurile ar putea depăși bariera de 150 de dolari pe baril în următoarele câteva luni, crede Weir.

Citește și Șeful băncii Goldman Sachs vede numai ȘOCURI fără precedent în economie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel