Bărbații peste 35 de ani SCAPĂ de încorporarea obligatorie, spune avocatul Toni Neacșu
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Oamenii trebuie să știe aceste detalii
Oamenii trebuie să știe aceste detalii
Pe fondul războiului din Ucraina și a pericolului extinderii acestui conflict dincolo de granițele acestei țări, se are în vedere modificarea legisației.

În acest scop, în Parlament a fost depus un proiect de lege, ce propune, printre altele, introducerea conceptului de cetățean cu obligații militare. 

Ce înseamnă acest lucru? Că vor fi considerați cetățeni cu obligații militare toți cei care îndeplinesc serviciul militar activ sau în rezervă, cetățenii încorporabili, recruții, dar și cetățenii români bărbați cu vârsta cuprinsă între 35 și 63 de ani.

În Constituție scrie clar

Avocatul Toni Neacșu spune însă că ”în Romania nu se poate institui, nici macar pentru caz de razboi, indeplinirea serviciului militar obligatoriu pentru persoanele peste 35 de ani”.

Potrivit explicațiilor sale, ”art. 55 din Constitutie stabileste foarte clar ca pot fi obligati la efectuarea serviciul militar, in indeplinirea indatoririi de aparare a tarii, doar cetatenii cu varsta intre 20 si 35 de ani. Civilii care au depasit aceasta varsta nu pot fi incorporati obligatoriu nici macar in timp de mobilizare sau razboi”, subliniază avocatul într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Toni Neacșu precizează că ”singura posibilitate este modificarea chiar a Constitutiei Romaniei. Proiectul de lege numit impropriu al starii de criza, care de fapt modifica toata legislatia privind armata si pregatirea populatiei pentru razboi, nu va trece niciodata in forma actuala, cetatenii peste 35 de ani neavand indatoriri militare sub forma incorporarii”.

Se introduc noi noțiuni 

Revenind la proiectul de lege amintit mai sus, el introduce noi stări care se adaugă celor deja existente în Legea 45/1994. Este vorba despre o situație de criză cu impact asupra securității și apărării naționale, ce va putea fi declarată de Consiliul Suprem de Apărare a Țării și va fi gestionată de Ministerul Apărării Naționale.

Citește și Se modifică Legea apărării naționale. Nu mai scapă nimeni de încorporare

Această nouă situație, situație de criză în domeniul securității și apărării naționale va fi considerată o situație în care societatea se confruntă cu mari dificultăți generate de apariția unuia sau mai multor incidente pe teritoriu național, la nivel regional sau internațional, sau de amenințări, riscuri și vulnerabilități prin care sunt grav perturbate sau amenințate condițiile de viață, sănătate și mediu, proprietatea, stabilitatea politică, economică sau socială, ordinea publică, securitatea și apărarea națională etc.

Noua lege introduce și noțiunea de militar voluntar în termen. Potrivit noii prevederi, pe timp de pace, cetățenii români, bărbați și femei, cu domiciliul stabil în România și vârste cuprinse între 18 și 35 de ani vor putea participa, la cerere, la un program de pregătire militară de bază, cu durata de până la patru luni, în calitate de militar voluntar în termen.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Brașovul impune o nouă taxă de drum din cauza TIR-urilor

CJ Brașov a trecut la contramăsuri pentru a proteja...

Pogramul IMM Plus: Credite de la Exim Banca Românească

Exim Banca Românească continuă să susțină antreprenorii...

Taxarea marilor averi, amânată până la toamnă

Aplicarea taxei pe marile averi a fost amânată până la...

Marea Britanie: Încep controalele la importurile din UE

O decizie dificilă, cu două tăișuri, ce vine la opt ani...

Cum reușește Airbus să cumpere titan din Rusia?

În ciuda sancțiunilor impuse Moscovei în urma invaziei...

Constelația europeană Galileo primește noi sateliți

Comisia Europeană, care tocmai a lansat, din Statele...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel