Bătălia pentru resursele naturale ale lumii: China încurcă serios socotelile
Autor: Simona Haiduc | 04 aug 2022, 14:39
Nu se știe niciodată cum se va sfârși această bătălie
Nu se știe niciodată cum se va sfârși această bătălie
Conflictul din Ucraina lărgește zona de confruntare. Odată cu aderarea Finlandei și a Suediei la NATO, nu vor mai exista state de coastă neutre în regiunea Arcticii.

În ciuda tuturor conflictelor cu Rusia, Occidentul a încercat în repetate rânduri, de-a lungul anilor, să mențină cât mai multe domenii deschise pentru o cooperare pașnică. Printre acestea se numără spațiul extraterestru și Arctica. Dar Vladimir Putin a pus capăt acestei epoci. S-a retras din programul Stației Spațiale Internaționale, iar Noua doctrină maritimă, semnată recent de liderul de la Kremlin, va accelera militarizarea zonei polare, scrie publicația germană Der Tagesspiegel.

Acum a devenit clar că decizia lui Putin de a cuceri Ucraina va avea consecințe mai profunde și mai benefice pentru noi decât s-a crezut inițial, este de părere autorul articolului, Christoph von Marschall. Jurnalistul subliniază că Finlanda și Suedia s-au mândrit întotdeauna cu statutul lor de neutralitate. Ei bine, ei renunță la ea, iar aderarea lor la NATO va schimba situația în zona baltică și în zona polară.

Cum? Baltica va închide inelul defensiv din jurul statelor baltice extrem de vulnerabile. Până în prezent, acestea s-au învecinat cu alianța doar la sud. Acum, datorită Finlandei și Suediei, aceste țări vor avea, de asemenea, contact direct cu zona NATO dinspre nord.

Cu excepția unei porțiuni relativ mici de coastă din jurul Kaliningradului și Sankt Petersburgului, Marea Baltică devine o mare internă a NATO. Finlanda și Suedia vor aduce o forță armată puternică în cadrul alianței, devenind astfel creatori de securitate comună, mai degrabă decât consumatori, ca unii dintre noii membri NATO din ultimii ani.

Astfel, echilibrul politico-militar al puterii în zona polară se va schimba. Până acum, Rusia a avut de-a face cu cinci membri NATO - Norvegia, Islanda, Danemarca (din cauza Groenlandei), Canada și Statele Unite, precum și cu două țări neutre, Finlanda și Suedia. În viitor, NATO va fi reprezentat în regiune de șapte națiuni. Rolul de mediator al neutrilor, care au promovat încrederea reciprocă, protecția mediului, utilizarea durabilă a resurselor naturale și au respins militarizarea, va fi eliminat treptat.

Pentru Rusia, utilizarea militară a zonei polare a fost de mult timp o prioritate. Moscova profită de poziția sa geografică pentru a dezvolta conceptul de cetate asediată. Rusia controlează mai mult de jumătate din coasta arctică și intenționează, în primul rând, să țină Occidentul departe de această zonă și, în al doilea rând, să o folosească ca bază pentru a domina părți din Atlanticul de Nord.

Flota de Nord a Marinei ruse, echipată cu rachete balistice nucleare, este staționată în Peninsula Kola. Se presupune că va fi modernizat cu noi submarine nucleare de generația a patra (clasa Borey). În percepția rusă, exaltarea mistică a Arcticii joacă un rol în identitatea țării.

Rusia percepe în mod subiectiv micșorarea suprafeței de gheață polară ca pe o amenințare la adresa securității sale. Acest lucru îi întărește sindromul de fortăreață asediată. Dacă culoarele maritime, care până acum au fost blocate de gheață, vor fi deschise pentru transportul maritim internațional, inclusiv pentru flotele inamice, se presupune că acest lucru va amenința Rusia.

Foamea energetică a Chinei schimbă jocurile 

În plus, nevoia acută a Chinei de gaze și petrol, care sunt esențiale pentru creșterea sa economică, intensifică concurența pentru bogățiile fosile ale Arcticii. Este adevărat că Imperiul de Mijloc nu este un stat arctic de coastă. Dar strategia economică și financiară a Rusiei se bazează pe vânzarea de resurse energetice, în principal către China.

La prima vedere, extinderea alianței spre nord îi sporește influența în zona polară. Dar, în același timp, crește și riscul de confruntare în această regiune, așa cum reiese din Noua doctrină maritimă a Rusiei.

Acest dublu efect pune o dilemă pentru alianță: conceptul de prevenire a conflictelor în Arctica prin dialog și cooperare are un viitor după aderarea Finlandei și Suediei? Sau alianța va trebui să parieze pe o prezență militară mai puternică acolo?

Citește și China rămâne fără apă. Vestea este una dezastruoasă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

S-a aflat ce funcție are la BNR de fapt astroloaga Minerva

În urmă cu câteva zile a ajuns în spațiul public...

Ucraina a intrat în incapacitate de plată

Două importante agenţii internaţionale de evaluare...

Romgaz are o nouă conducere pentru următoarele patru luni

Consiliul de Administrație al S.N.G.N. Romgaz S.A. s-a...

Seceta a lovit și un oraș din nordul Canadei

Oraşul Iqaluit din nordul Canadei a declarat vineri...

Rușii caută un nume pentru lanțul Starbuck. Ce a ieșit FOTO

Fiecare cu misiunea lui. Președintele Putin luptă...

Spania: O nouă grevă la Easyjet în acest weekend

Piloții companiei aeriene spaniole au anunțat o nouă...

Rompetrol Rafinare, profit de peste 58 milioane de dolari

Rompetrol Rafinare a înregistrat, în perioada ianuarie -...

Chinezii investesc peste 7 miliarde de euro în Ungaria

Grupul chinez CATL a anunţat vineri că va construi în...

Trase de urechi de BNR, băncile au scăzut ROBOR-ul sub 8%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

UE ar putea apela la compania SpaceX a lui Elon Musk

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a demarat discuţiile...

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?