BCE, care intenţiona în decembrie să ia o decizie privind viitorul PEPP, se aşteaptă la atenuarea inflaţiei în 2022-2023, după creşterea din acest an, în urma redresării economiei în urma pandemiei.
Dar conversaţiile cu membri ai Consiliului guvernatorilor, sub protecţia anonimatului, au arătat că mulţi dintre ei, dacă nu majoritatea, susţin că noile previziuni privind inflaţia în zona euro (2,2% în 2021, 1,7% în 2022 şi 1,5% în 2023) sunt prea scăzute.
Perturbările din lanţurile de aprovizionare, care durează mai mult decât se estima, deficitul de angajaţi, banii investiţi în economie de persoanele private şi măsurile de stimulare ale BCE ar putea duce la creşterea inflaţiei.
Un nivel mai ridicat al inflaţiei ar putea determina BCE să oprească programul achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie conform programului, în martie 2022, deşi dezbaterea e abia la început.
Meseriile viitorului în viziunea INACO: Manager TikTok sau dezvoltator de filtre pentru Instagram
Unii oficiali ai BCE ar prefera majorarea programului de achiziţionare de active (asset purchase programme - APP), de exemplu la 40 miliarde de euro pe lună, faţă de 20 miliarde de euro pe lună în prezent.
"Credem că majorarea inflaţiei este în mare parte tranzitorie", susţin sursele.
Luna trecută, rata inflaţiei în zona euro a ajuns la 3%, cu mult peste ţinta de 2% avută în vedere de BCE şi ar putea urca până la 3,5% în luna noiembrie, dar cu toate acestea instituţia de la Frankfurt se aşteaptă la o scădere rapidă în următorii ani, ceea ce va duce ritmul de creştere a preţurilor sub nivelul de 2%.
Cu toate acestea, creşterea preţurilor la materii prime, problemele apărute de-a lungul lanţurilor de aprovizionare şi înmulţirea semnalelor referitoare la o criză a mâinii de lucru pun sub semnul întrebării prognozele oficialilor BCE cu privire la creşterea preţurilor de consum, apreciază analiştii.
La şedinţa din 9 septembrie, Banca Centrală Europeană a decis să menţină nemodificată dobânda de politica monetară, la cel mai scăzut nivel din istorie, dar a anunţat că va încetini în trimestrul patru din 2021 ritmul programului de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme - PEPP), care a ajutat la păstrarea costurilor de împrumut scăzute pentru guverne şi afaceri.
Potrivit unui comunicat de presă al BCE, Consiliul guvernatorilor a decis că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv minus 0,50%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Construit în doar 10 zile la...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...