BCE avertizează asupra riscului exploziei bulei imobiliare

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Isabel Schnabel: BCE va trebui să acționeze dacă prețurile energiei cresc mult mai persistent
Isabel Schnabel: BCE va trebui să acționeze dacă prețurile energiei cresc mult mai persistent
Piaţa imobiliară din zona euro se încinge, sporind şansele unei corecţii atât pe segmentul rezidenţial cât şi pe cel comercial, se arată în raportul de stabilitate financiară al Băncii Centrale Europene, publicat miercuri, transmite Reuters.

În timp ce familiile şi-au majorat economiile în timpul pandemiei, şi pe fondul extinderii lucrului la domiciliu, cererea pentru proprietăţi imobiliare este în creştere, ducând la un avans al preţului locuinţelor de peste 7%, cel mai rapid ritm din 2005.

"Riscurile corecţiei preţurilor pe termen mediu au sporit substanţial, pe fondul creşterii estimărilor privind supraevaluarea preţului locuinţelor", avertizează BCE.

Construcţiile nu ţin pasul cu cererea, iar piaţa rezidenţială s-a încins, în special în ţări ca Germania, Franţa şi Olanda.

"În pofida redresării construcţiilor de locuinţe, deficitul de forţă de muncă, perturbările din lanţurile globale de aprovizionare şi majorarea preţurilor produselor afectează capacitatea sectorului construcţiilor de a extinde furnizarea de locuinţe, ceea ce pune presiune asupra preţurilor", se arată în raport.

Deşi piaţa imobiliară comercială se redresează acum, perspectivele sunt reduse pentru proprietăţile comerciale de o calitate mai scăzută, deoarece lucrul la domiciliu, temerile privind sănătatea şi goana după proprietăţi ecologice canalizează cererea spre segmentul de vârf pe piaţa imobiliară comercială, apreciază BCE.

Într-o notă optimistă, BCE susţine că riscul creşterii falimentelor pe segmentul corporate, o temere majoră în urmă cu un an, s-a atenuat, chiar dacă unele dintre măsurile guvernamentale de sprijin au fost retrase.

Bonus de 5.000 de euro pentru angajaţii care fac vaccinul anti-COVID. Află în ce țară

"În medie, falimentele companiilor sunt la un nivel mai redus decât în cele mai optimiste prognoze anterioare, în timp ce numărul de insolvenţe rămâne cu aproximativ 15% sub nivelul anterior pandemiei, conform informaţiilor Băncii Centrale Europene.

Potrivit unei recente analize a băncii elveţiene UBS, oraşele München, Frankfurt, Amsterdam, Paris şi Zurich sunt cele mai expuse la riscul unei bule speculative pe piaţa imobiliară. În patru dintre cele 12 metropole europene incluse de UBS în indexul său Global Real Estate Bubble Index, preţurile la locuinţe sunt supraevaluate şi doar în Varşovia, Milano şi Madrid, preţurile sunt la un nivel rezonabil.

Banca Centrală Europeană a recunoscut recent că există bule speculative în unele zone dar susţine că nu există un risc sistemic de supraevaluare în sectorul locuinţelor. De asemenea, BCE a cerut organismelor locale de reglementare să ia măsuri pentru a răspunde acestor bule speculative deoarece politica monetară aplicabilă pentru întreaga zonă euro nu este adecvată pentru a răspunde unor probleme la nivel local. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Oana Pavelescu
Bursa. Foto: pexels.com
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com

pixel