Împrumuturile acordate în august companiilor au urcat cu 8,7%, faţă de un avans de 7,6% în iulie, în timp ce creditele acordate gospodăriilor au crescut cu doar 4,5%.
În iulie, Banca Centrală Europeană a început majorarea dobânzilor, pentru a contracara inflaţia record, dar până acum aceste evoluţii nu au descurajat împrumuturile de la bănci, care au crescut mai lent dobânzile la credite.
Creşterea masei monetare M3, considerată drept un indicator al activităţii economice, a accelerat la 6,1% în august, de la 5,7% în iulie. Datele reflectă parţial decizia BCE de încheia la 1 iulie achiziţiile de active în cadrul programului APP (asset purchase programme), introdus în 2014, pentru stimularea zonei euro şi evitarea unei potenţiale deflaţii.
Acest program a ajutat la menţinerea costurilor scăzute de împrumut în statele puternic îndatorate din zona euro.
BCE vrea să reducă sprijinul acordat băncilor
Banca Centrală Europeană ia în calcul metode de reducere a sprijinului acordat instituţiilor financiare, după majorarea dobânzilor, o decizie care va provoca probabil reacţii aprinse din partea creditorilor, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
La şedinţa din 8 septembrie, Consiliul guvernatorilor BCE a decis să majoreze cu 75 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. În consecinţă, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 1,25%, 1,50% şi, respectiv, 0,75% începând cu data de 14 septembrie 2022.
Pentru a lupta contra inflaţiei, în mai puţin de două luni BCE a majorat de la minus 0,5% la 0,75% dobânda plătită pentru rezervele băncilor care depăşesc cerinţele, în valoare de 4.600 miliarde de euro. Astfel, BCE se confruntă cu dificultăţi legate de dobânzile anuale de zeci de miliarde de euro pentru aceste rezerve, care ameninţă să decimeze capitalul băncilor centrale din ţările unde sunt cea mai mare parte a acestor rezerve, deja Belgia şi Ţările de Jos avertizând asupra pierderilor iminente.
De asemenea, BCE este pusă într-o poziţie dificilă din punct de vedere politic în privind sprijinirii băncilor, într-o perioadă în care inflaţia ridicată afectează gospodăriile.
În special băncile sunt pe cale să facă un profit garantat de pe urma împrumuturilor pe trei ani luate de la BCE deoarece dobânda medie pe care o plătesc la operaţiunile ţintite de refinanţare pe termen lung (TLTRO) este mai scăzută decât ce câştigă depozitând acelaşi nivel de numerar la banca centrală.
Din aceste motive, angajaţii BCE caută modalităţi de a plăti mai puţin, de exemplu să nu plătească dobânzi pentru orice sumă în numerar pe care băncile au împrumutat-o de la banca centrală. De asemenea, BCE ar putea schimba condiţiile pentru împrumuturile TLTRO, deşi ar putea fi afectată credibilitatea viitoarelor programe, susţin sursele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...