BCE menține rata dobânzii de politică monetară. Ce a stat la baza deciziei
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Banca Centrală Europeană / Foto: BCE / Flickr
Banca Centrală Europeană / Foto: BCE / Flickr
Banca Centrală Europeană a lăsat ratele dobânzilor neschimbate pentru a patra ședință, în condițiile în care perspectivele mai puțin favorabile privind inflația și creșterea economică au alimentat așteptările privind reducerile care vor începe în iunie.

Rata dobânzii la depozite a fost menținută la nivelul record de 4% - așa cum preconizau toți economiștii intervievați de Bloomberg. Consiliul guvernatorilor a reiterat faptul că menținerea acestui nivel al costurilor de împrumut pentru o perioadă "suficient de lungă" va avea o "contribuție substanțială" la revenirea creșterii prețurilor de consum la obiectivul de 2%, scrie Bloomberg.

"Consiliul guvernatorilor va continua să urmeze o abordare dependentă de date pentru a determina nivelul și durata adecvată a restricției", a precizat BCE joi într-un comunicat. "Deși majoritatea măsurilor inflației subiacente s-au mai atenuat, presiunile asupra prețurilor interne rămân ridicate, în parte datorită creșterii puternice a salariilor."

Euro a alunecat după decizie, tranzacționându-se cu 0,2%, la 1,0874 dolari. Traderii au sporit pariurile privind relaxarea monetară, văzând reduceri de 98 de puncte de bază ale ratei în 2024, față de aproximativ 93 de puncte de bază anterior.

BCE, la fel ca Rezerva Federală și Banca Angliei, se gândește când să dea semnalul de alarmă cu privire la inflație și să înceapă să anuleze înăsprirea monetară fără precedent desfășurată pentru a o supune. În timp ce creșterea prețurilor în zona euro, formată din 20 de țări, se apropie de țintă, factorii de decizie politică de acolo se feresc să reducă prea curând și doresc să aibă asigurări că majorările salariale sunt sub control.

Cea mai recentă perspectivă trimestrială a acestora plasează inflația la 2,3% în acest an - în scădere de la 2,7% în decembrie - și revizuiește în scădere la 2% prognoza pentru 2025. Între timp, economia este văzută în creștere cu 0,6% în 2024, față de 0,8% anterior.

Președintele Christine Lagarde va susține o conferință de presă la ora 14:45 la Frankfurt, deși mai mulți oficiali au fost nevoiți să participe la reuniunea din această săptămână de la distanță, deoarece grevele din Germania le-au stricat planurile de călătorie.

Investitorii vor aștepta de la Lagarde semnale cu privire la faptul dacă așteptările privind o primă reducere a ratei dobânzii în iunie rămân valabile. De asemenea, ea ar putea fi întrebată despre o dispută aprinsă cu personalul BCE cu privire la libertatea de dezbatere și politica climatică.

În timp ce factorii de decizie politică sunt mai încrezători că inflația se retrage în mod durabil, majoritatea consideră că este prea devreme pentru a declara victoria și doresc să vadă mai multe date care să susțină retragerea înainte de a da undă verde pentru relaxarea monetară.

Inflația din februarie, de 2,6%, a fost puțin mai puternică decât se aștepta, ceea ce îi susține pe cei care nu vor să se grăbească să reducă ratele. Cu toate acestea, un Nowcast compilat de Bloomberg Economics arată că inflația din martie se va situa la 2% - ceea ce sugerează că BCE este mai aproape de obiectivul său decât ar putea crede.

Oricare ar fi realitatea, majoritatea factorilor de decizie politică sunt dornici să examineze datele privind salariile care urmează să apară în lunile următoare înainte de a acționa. Printre aceștia se numără chiar și porumbei precum Yannis Stournaras din Grecia, care a declarat recent că BCE "nu va avea suficiente informații" pentru a decide asupra reducerilor înainte de luna iunie.

În SUA, Fed "nu se așteaptă ca reducerea intervalului de variație al țintei să fie adecvată până când nu va avea o mai mare încredere că inflația se îndreaptă în mod sustenabil spre 2%", a declarat miercuri președintele Jerome Powell.

Banca Reglementelor Internaționale este la fel de circumspectă, avertizând în această săptămână că actuala dominație a serviciilor în creșterea generală a prețurilor ar putea duce la o inflație mai încăpățânată și ar putea cere o politică mai strictă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel