BCE rămâne optimistă. În orice caz, în privința zonei euro
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Va fi bine chiar și până la sfârșitul anului
Va fi bine chiar și până la sfârșitul anului
Banca Centrală Europeană (BCE) a îmbunătăţit estimările privind evoluţia economiei zonei euro în 2020, dar a avertizat că inflaţia va rămâne în teritoriul negativ până anul viitor, transmit DPA şi Reuters.

BCE se aşteaptă acum ca PIB-ul zonei euro să se contracte anul acesta cu 8%, faţă de un declin de 8,7% previzionat în iunie. În 2021, economia zonei euro ar urma să înregistreze o creştere de 5%, faţă de un avans de 5,2% estimat anterior. "Datele pe care le primim sugerează o redresare solidă a activităţii", a afirmat preşedintele BCE, Christine Lagarde. Oficialul a avertizat: "Soliditatea redresării este în continuare afectată de incertitudini".

De asemenea, estimează BCE, rata medie a inflaţiei în zona euro ar urma să se situeze anul acesta la 0,3%, înainte de a urca la 1% în 2021 şi la 1,3% în 2022. Rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborât în teritoriul negativ în august 2020, pentru prima dată după luna mai 2016, o consecinţă a diminuării cererii din cauza pandemiei de coronavirus. Potrivit unei estimări preliminare publicate săptămâna trecută de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborât până la minus 0,2% în luna august 2020, de la un nivel de 0,4% în luna iulie.

Datele sunt extrem de îngrijorătoare deoarece obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%. Problemele se intensifică după ce euro s-a apreciat cu 8% faţă de dolar, erodând competitivitatea exporturilor şi reducând inflaţia, deoarece importurile devin mai ieftine.

Citește și Previziuni ȘOCANTE! Deutsche Bank: Pregătiți-vă, vine HAOSUL

Lagarde şi-a exprimat îngrijorarea privind actuala apreciere a euro şi a dat asigurări că BCE monitorizează cursul de schimb şi în special impactul asupra inflaţiei. "Consiliul guvernatorilor BCE a discutat aprecierea euro. Mandatul nostru îl reprezintă stabilitatea preţurilor şi, cu siguranţă, în măsura în care aprecierea euro exercită presiuni negative asupra inflaţiei, trebuie să monitorizăm cu atenţie o astfel de problemă. Dar, aşa cum ştiţi, nu stabilim cursul de schimb", a explicat şeful BCE.

De asemenea, Banca Centrală Europeană a decis joi să menţină nemodificată dobânda de politica monetară, la cel mai scăzut nivel din istorie. Potrivit unui comunicat de presă al BCE, Consiliul guvernatorilor a decis că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv minus 0,50%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel