BCE va cere băncilor să includă riscul de recesiune în calculele lor
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
BCE: Măsurile de sprijin pot exacerba inflaţia, dacă nu reduc consumul de energie
BCE: Măsurile de sprijin pot exacerba inflaţia, dacă nu reduc consumul de energie
Banca Centrală Europeană intenţionează să ceară creditorilor din zona euro să includă o posibilă recesiune în planurile lor de afaceri şi va utiliza acest lucru în noile sale calcule pentru aprobarea politicilor de dividende, a declarat joi Andrea Enria, preşedintele Consiliului de supervizare bancară din cadrul BCE, transmite Reuters.

BCE mizează în continuare pe o creştere economică solidă în acest an şi anul viitor dar susţine că într-un scenariu negativ al escaladării războiului din Ucraina, care ar putea conduce la o întrerupere a livrărilor de gaze, ar putea arunca zona euro într-o gravă recesiune anul următor.

"Vom propune să cerem băncilor să îşi recalculeze traiectoriile de capital pe baza unui scenariu mai pesimist, care să includă şi un posibil embargo asupra livrărilor de gaze sau un scenariu de recesiune, şi vom utiliza acest lucru şi în scopul aprobării planurilor lor viitoare privind acordarea de dividende", a declarat Andrea Enria în faţa unei comisii din Parlamentul European.

Această propunere va fi discutată săptămâna viitoare de consiliul de supervizare de la BCE, a precizat Andrea Enria.

În timp ce o creştere treptată a dobânzilor, cum este cea propusă de BCE, ar fi una, în general, benefică pentru bănci, Andrea Enria a avertizat de asemenea că există şi riscul unei creşteri mai abrupte şi mai dezordonate a dobânzilor, ceea ce ar afecta clienţii băncilor, în special pe cei cu un grad mare de îndatorare.

"Contextul actual este însă caracterizat de o volatilitate crescută şi evaluări scăzute la equity, în condiţiile în care pieţele se aşteaptă ca, probabil, şi calitatea activelor băncilor să fie afectată de evoluţiile macroeconomice negative", le-a spus Andrea Enria membrilor comisiei de afaceri economice şi monetare din Parlamentul European.

Pentru moment însă, veniturile din comisioane şi dobânzi precum şi rezultatele generate de bănci din tranzacţii sunt solide, ceea ce conduce la evoluţii pozitive în ceea ce priveşte venitul operaţional net, a spus Enria.

BNR, anunţul zilei: Indicele IRCC a urcat la 2,65% pe an. Cum îi afectează pe români

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este de 2,65% pe an, acesta fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul I din 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,86%, conform datelor anunţate de Banca Naţională a României (BNR).

Conform OUG 19/2019, "pentru creditele acordate în moneda naţională, dobânda va fi compusă dintr-un indice de referinţă calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului. Indicele de referinţă pentru credite acordate în lei cu dobânda variabilă se publică în fiecare zi lucrătoare pe website-ul Băncii Naţionale a României(...) Indicele de referinţă se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituţie de credit pentru trimestrul următor".

Banca Naţională a României a publicat, în data de 2 mai 2019, indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), reglementat prin art.II şi III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 19/2019, acesta fiind de 2,36% pe an. Indicele a fost calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2018.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel