Eventuala atenuare a restricţiilor impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19) ar putea duce la "dezvoltarea unei anumite dinamici" a preţurilor, de exemplu pentru călătorii sau mese la restaurante. "Dar evoluţiile pe termen scurt de acest tip nu ar trebui confundate cu o creştere susţinută a inflaţiei, în condiţiile în care se estimează un nivel extrem de scăzut al inflaţiei", a explicat Schnabel.
Oficialul BCE a adăugat că din acest motiv creşterea temporară a preţurilor "nu va afecta deciziile de politică monetară ale BCE, care sunt ajustate către un orizont de timp mediu".
Strategia Rusiei de "dedolarizare"! Ce s-a întâmplat cu AURUL
De asemenea, a avertizat Schnabel, "cea mai mare greşeală din punct de vedere economic" ar fi retragerea prea devreme a măsurilor de sprijin monetar şi fiscal.
Conform datelor preliminare publicate de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a menţinut la minus 0,3% în decembrie, comparativ cu luna precedentă. Rata anuală a inflaţiei în zona euro este pentru a cincea lună consecutiv în teritoriul negativ, o consecinţă a diminuării cererii din cauza pandemiei, apreciază analiştii.
La ultima reuniune de politică monetară, care a avut loc în data de 10 decembrie, Consiliul guvernatorilor BCE a lăsat nemodificată dobânda de referinţă şi a majorat cu 500 de miliarde de euro Programul de Achiziţii Urgente în Pandemie (Pandemic Emergency Purchase Programme - PEPP), principalul său instrument de combatere a crizei coronavirusului. Potrivit unui comunicat al BCE, anvelopa Programului de Achiziţii Urgente în Pandemie (PEPP) a fost majorată cu 500 de miliarde de euro, până la un total de 1.850 de miliarde de euro. De asemenea, a fost prelungit orizontul de timp pentru achiziţiile nete în cadrul PEPP până la finele lunii martie 2022.
Banca Centrală Europeană se aşteaptă pentru acest an la o inflaţie de 1%, în timp ce în 2022 inflaţia ar urma să ajungă la 1,1%. Conform primelor estimări ale BCE pentru 2023, inflaţia în zona euro ar urma să urce uşor la 1,4%, dar şi aşa va rămâne sub ţinta de aproape 2% avută în vedere de BCE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...