BCE va majora în iulie dobânda de referinţă, în efortul de reducere a inflaţiei în zona euro

Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
BCE a majorat dobânda de referinţă cu 50 de puncte de bază
BCE a majorat dobânda de referinţă cu 50 de puncte de bază
Banca Centrală Europeană (BCE) va majora în iulie, cu 0,25%, rata dobânzii de referinţă, iar o nouă majorare este programată în septembrie, în cadrul eforturilor de reducere şi stabilizare a inflaţiei în zona euro.

"Inflaţia la nivel ridicat reprezintă o provocare majoră pentru noi toţi. Consiliul Guvernatorilor se va asigura că inflaţia revine la ţinta de 2% pe termen mediu. În mai, inflaţia a crescut din nou semnificativ, mai ales din cauza majorărilor preţurilor la energie şi alimente, inclusiv ca urmare a impactului războiului. Dar presiunile inflaţioniste s-au extins şi s-au intensificat, preţurile la multe produse şi servicii fiind majorate puternic. (...) Noile proiecţii arată o inflaţie anuală de 6,8% în 2022, după care ar urma să scadă la 3,5% în 2023 şi la 2,1% în 2024, niveluri mai mari decât proiecţiile din martie", anunţă Banca Centrală Europeană, potrivit unui comunicat postat pe site-ul oficial şi vizualizat de agenţia Mediafax.

Banca Centrală Europeană atrage atenţia că "invazia nejustificată a Rusiei în Ucraina continuă să afecteze economia Europei şi a altor zone ale lumii". "Cu toate acestea, există condiţiile pentru ca economia să continue să crească în contextul redeschiderii sectoarelor economice, al unei pieţe a muncii puternice, dar şi pe fondul măsurilor de susţinere fiscală şi economisirii din pandemie. Imediat ce se vor opri actualele presiuni, activităţile economice urmează să îşi reia ritmul", subliniază Banca Centrală Europeană. Pentru anul 2022, BCE estimează o creştere economică de 2,8% în zona euro, de 2,1% în 2023 şi de 2,1% în 2024.

"Consiliul Guvernatorilor intenţionează să majoreze dobânzile principale cu 0,25% cu ocazia reuniunii de politică monetară din iulie. Între timp, Consiliul Guvernatorilor a decis să lase neschimbate dobânzile la principalele operaţiuni de refinanţare, la instrumentul marginal de creditare şi la depozite, la 0,00%, 0,25% şi -0,50%", precizează BCE.

Citește și: BCE, mesaj pentru bănci: Pregătiți-vă pentru efectele războiului

Banca Centrală Europeană le-a spus creditorilor să se pregătească deoarece va urma o perioadă dificilă, războiul din Ucraina afectând economia iar creşterea bruscă a dobânzilor sporind volatilitatea pieţelor, a afirmat Andrea Enria, preşedintele Consiliului de supervizare bancară din cadrul BCE, într-un interviu acordat publicaţiei italiene Repubblica, transmite Reuters.

Băncile din zona euro tocmai depăşiseră perioada măsurilor impuse în timpul pandemiei, inclusiv politica privind dividendele, când Rusia a invadat Ucraina în 24 februarie iar perspectivele economice s-au înrăutăţit din nou.

În 2020, Banca Centrală Europeană a cerut băncilor pe care le supervizează să înceteze să mai plătească dividende, pentru a-şi păstra fondurile proprii şi a-şi folosi profiturile în vederea sprijinirii economiei afectate de pandemie. Recent, BCE a ridicat interdicţia plăţii dividendelor şi a răscumpărării de acţiuni, renunţând la o măsură de criză care a forţat creditorii să-şi păstreze capitalul în timpul pandemiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
ANAF
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

pixel