BCE va schimba modul în care implementează politica monetară
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Banca Centrală Europeană
Banca Centrală Europeană
Conform instituției, noile reguli vor fi făcute publice săptămâna viitoare, după ce membrii BCE se vor decide asupra acestor reglementări.

Deși nu a oferit alte detalii, Christine Lagarde, șefa Băncii Centrale Europene, spune că noul sistem după care vor funcționa instrumentele de politică monetară vor modifica modul în care funcționează relația dintre BCE și celelalte bănci.

Schimbarea, pregătită în ultimele luni de către oficialii băncii va fi prezentată săptămâna viitoare, conform declarațiilor președintei BCE de la Frankfurt, unde se află sediul instituției.

Banca Centrală Europeană a păstrat joi nemodificată rata dobânzii de politică monetară. Astfel, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 4,50%, 4,75% şi, respectiv, 4% se mențin în acești parametri pentru a patra lună la rând, cel mai mare nivel al dobânzii din ultimii 25 ani.

Noul mod în care va funcționa cadrul operațional ar fi gata sosi miercurea viitoare, după ce oficialii instituției vor cădea de acord asupra acestuia, conform președintei Lagarde.

"Am convingerea că acest cadru va fi finalizat cu ocazia întâlnirii noastre din 13 martie, şi apoi va fi dat publicităţii", a declarat şefa BCE.

Aceste schimbări ar marca 15 ani de la criza financiară provocată de colapsul băncii de investiții Lehman Brother. În septembrie 2008, cel mai mare faliment din istoria SUA a dat peste cap sistemul financiar mondial. Evenimentul a marcat practica instrumentelor neconvenţionale de lichiditate şi a relaxării cantitative.

Nouile metode de evaluare ar face ca banca să opere cu un bilanț mai redus, permițând, în același timp să ofere condiții stabile de finanțare băncilor cu care lucrează.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel