BCE vrea să reducă sprijinul acordat băncilor

Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
BEI
BEI
Banca Centrală Europeană ia în calcul metode de reducere a sprijinului acordat instituţiilor financiare, după majorarea dobânzilor, o decizie care va provoca probabil reacţii aprinse din partea creditorilor, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

La şedinţa din 8 septembrie, Consiliul guvernatorilor BCE a decis să majoreze cu 75 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. În consecinţă, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 1,25%, 1,50% şi, respectiv, 0,75% începând cu data de 14 septembrie 2022.

Pentru a lupta contra inflaţiei, în mai puţin de două luni BCE a majorat de la minus 0,5% la 0,75% dobânda plătită pentru rezervele băncilor care depăşesc cerinţele, în valoare de 4.600 miliarde de euro. Astfel, BCE se confruntă cu dificultăţi legate de dobânzile anuale de zeci de miliarde de euro pentru aceste rezerve, care ameninţă să decimeze capitalul băncilor centrale din ţările unde sunt cea mai mare parte a acestor rezerve, deja Belgia şi Ţările de Jos avertizând asupra pierderilor iminente.

De asemenea, BCE este pusă într-o poziţie dificilă din punct de vedere politic în privind sprijinirii băncilor, într-o perioadă în care inflaţia ridicată afectează gospodăriile.

În special băncile sunt pe cale să facă un profit garantat de pe urma împrumuturilor pe trei ani luate de la BCE deoarece dobânda medie pe care o plătesc la operaţiunile ţintite de refinanţare pe termen lung (TLTRO) este mai scăzută decât ce câştigă depozitând acelaşi nivel de numerar la banca centrală.

Din aceste motive, angajaţii BCE caută modalităţi de a plăti mai puţin, de exemplu să nu plătească dobânzi pentru orice sumă în numerar pe care băncile au împrumutat-o de la banca centrală. De asemenea, BCE ar putea schimba condiţiile pentru împrumuturile TLTRO, deşi ar putea fi afectată credibilitatea viitoarelor programe, susţin sursele.

O altă propunere include remunerarea doar a rezervelor în exces sub sau peste un anumit plafon sau renunţarea la dobânda la rezervele minime.

Un purtător de cuvânt al BCE a refuzat să comenteze informaţiile.

Problema ar urma să fie analizată luna viitoare, posibil la reuniunea din 23 octombrie, când BCE ar urma să majoreze din nou dobânzile.

Banca Naţională a Elveţiei a anunţat joi că va plăti dobânzi la rezerve numai "până la un anumit plafon". 

ROBOR 23 septembrie 2022. Indicele bancar stagnează, dar se menţine ridicat

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a stagnat vineri la 7,91%, valoare înregistrată în şedinţa precedentă, potrivit datelor BNR.

La începutul anului indicele era 3,02%, iar în martie, indicele era cotat la 4,25%. Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la 3,02%, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.

Creşterea indicelui la nivelul actual a început în data de 24 februarie, când Rusia de declarat război Ucrainei, moment în care indicele a crescut de la 3,56% în data de 23 februarie 2022 la 3,61% în data de 24 februarie 2022.

Indicele ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 8,08% de la 8,07% cât a fost în şedinţa precedentă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel