Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Belgia a propus țărilor din Grupul celor Șapte (G7) să folosească activele imobilizate ale băncii centrale rusești ca garanție pentru a obține împrumuturi pentru reconstrucția Ucrainei, deși această inițiativă nu are prea mult susținere europeană, au declarat oficiali UE, conform Reuters.
Belgia a deschis o discuție pe această tema fiindcă cea mai mare parte a banilor înghețați se găsesc în Belgia.
Potrivit Comisiei Europene, există peste 269 de miliarde de euro echivalente în active rusești imobilizate în țările G7, UE și Australia, din care 200 de miliarde de euro se află în UE, majoritatea în Belgia.
Statele Unite, incapabile să ajungă la un acord asupra unui nou ajutor financiar pentru Ucraina din cauza contrastelor politice interne, au lansat în decembrie ideea de a confisca banii rusești inghețați și de a-i preda Kievului.
Însă țările și instituțiile Uniunii Europene se opun acestei idei, argumentând că nu există un temei legal pentru confiscarea activelor unei alte țări și că acest lucru ar putea determina investitorii să se retragă din zona euro.
De asemenea, Rusia a avertizat că, dacă Occidentul îi confiscă banii, va riposta prin confiscarea activelor occidentale aflate încă în Rusia, pe care unii le estimează la aproximativ 288 de miliarde de dolari.
Acest lucru ar putea declanșa prăbușirea casei de compensare Euroclear din Belgia, care deține banii rușilor, iar salvarea Euroclear ar putea fi foarte costisitoare, au declarat oficialii.
Premierul belgian Alexander de Croo a declarat în ianuarie că una dintre alternative ar putea fi utilizarea activelor imobilizate ca garanție pentru obligațiuni prin care Occidentul ar putea strânge bani pentru Ucraina.
Deși ideea a ajuns la ministerele de finanțe din G7 ca fiind una dintre opțiunile aflate în discuție, țările europene nu arată prea mult entuziasm pentru ea.
Nu este clar nici ce entitate ar emite obligațiunile și nici ce părere ar avea investitorii despre un plan care ar implica în mod clar o incapacitate de plată la scadența obligațiunilor, investitorii primind banii înapoi datorită garanției.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...