Beneficii noi pentru angajații care au copii mici. Ce drepturi li se cuvin
Autor: Dana Mihai
Data publicării:
Angajații europeni care au copii cu vârste mai mici de opt ani ar trebui să beneficieze de un program flexibil.
Angajații europeni care au copii cu vârste mai mici de opt ani ar trebui să beneficieze de un program flexibil.
Directiva europeană a fost aprobată în luna august a anului 2019, dar trebui să fie adoptată de toate statele membre ale Uniunii Europene până în luna august a anului 2022.

Astfel, potrivit directivei angajații europeni care au copii cu vârste mai mici de opt ani ar trebui să beneficieze de un program flexibil.

Concedii medicale. Guvernul vrea alte schimbări

Echilibrul dintre viața profesională și cea privată rămâne însă o provocare considerabilă pentru mulți părinți și lucrători care au responsabilități de îngrijire, în special din cauza prevalenței în creștere a programului de lucru prelungit și a orelor de lucru în schimbare, care are un impact negativ asupra ocupării forței de muncă în rândul femeilor. Un factor major care contribuie la subreprezentarea femeilor pe piața muncii este dificultatea de a găsi un echilibru între obligațiile profesionale și cele familiale. Atunci când au copii, femeile lucrează, de obicei, mai puține ore în locuri de muncă remunerate și petrec mai mult timp îndeplinind responsabilități de îngrijire neremunerate. Faptul de a avea o rudă bolnavă sau aflată în îngrijire s-a dovedit, de asemenea, că are un impact negativ asupra ocupării forței de muncă în rândul femeilor, unele femei ieșind complet de pe piața muncii”, se arată în textul Directivei europene cu nr. 1.158/2019.

Această lege ar trebui să fie adoptată din dorința de a încuraja părinții să rămână în cîmpul muncii. În cazul în care va fi adoptată, această lege le-ar permite părinților să-și aleagă dacă muncesc la începutul sau la sfârșitul programului, dacă muncesc de acasă sau de la birou, dar și dacă optează pentru o combinație între munca la birou și cea în afara biroului, potrivit a1.ro.

În acest scop și având în vedere nevoile lucrătorilor, aceștia au dreptul de a solicita formule flexibile de lucru în scopul de a-și adapta modurile de lucru, inclusiv prin utilizarea, acolo unde este posibil, a unor formule de muncă la distanță, a unor programe de lucru flexibile sau a unei reduceri a timpului de lucru pentru acordarea de îngrijiri”, arată directiva.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...


pixel