BNR dezvăluie: Așa arată portretul perfect al unei afaceri de succes în România!
Un studiu publicat de Banca...
Ordinul va interzice firmelor de capital de risc și de capital privat să injecteze mai mulți bani în eforturile Chinei de a dezvolta semiconductori și alte produse microelectronice, calculatoare cuantice și anumite aplicații de inteligență artificială. Oficialii administrației au subliniat că măsura a fost concepută pentru a proteja securitatea națională, dar China o va considera probabil ca parte a unei campanii mai ample de limitare a ascensiunii sale.
"Administrația Biden s-a angajat să mențină America în siguranță și să apere securitatea națională a Americii prin protejarea adecvată a tehnologiilor care sunt esențiale pentru următoarea generație de inovații militare", a declarat Departamentul Trezoreriei într-un comunicat. Declarația a subliniat faptul că ordinul executiv a fost o "acțiune cu țintă îngustă" care completează controalele existente la export și că administrația și-a menținut "angajamentul de lungă durată față de investițiile deschise".
Restrâns sau nu, noul ordin vine probabil în cel mai tensionat moment al relației dintre SUA și China de când președintele Richard M. Nixon și secretarul de stat Henry A. Kissinger au deschis un dialog cu Beijingul la începutul anilor 1970. O serie de extinderi ale controalelor la exportul de tehnologii cheie către China a declanșat deja represalii din partea Beijingului, care a anunțat recent tăierea unor metale precum galiul, care sunt esențiale pentru lanțul de aprovizionare al Pentagonului.
Dl Biden a subliniat că dorește să stabilizeze relațiile cu China după o confruntare în stilul Războiului Rece în legătură cu un balon spion doborât după ce a traversat spațiul aerian american și după descoperirea unui amplu efort chinezesc de a introduce programe malware în rețelele electrice și sistemele de comunicații. În ultimele luni, el i-a trimis pe secretarul de stat Antony J. Blinken, pe secretarul Trezoreriei Janet L. Yellen și pe alți oficiali pentru a reînnoi discuțiile cu oficialii chinezi. Gina Raimondo, secretarul pentru comerț, este așteptată să meargă în China în următoarele săptămâni.
Într-adevăr, președintele a părut intenționat să nu antagonizeze Beijingul cu ordinul de miercuri, nefăcând niciun comentariu cu privire la acțiunea sa și lăsând ca aceasta să fie anunțată prin intermediul unor materiale scrise și al unor informări de fond de către consilieri care au refuzat să fie identificați.
Cu toate acestea, China s-a declarat "foarte dezamăgită" de ordin, despre care a spus că a fost conceput pentru a "politiza și a transforma comerțul în armă", și a lăsat să se înțeleagă că ar putea fi vorba de represalii.
"Cele mai recente restricții de investiții vor submina grav interesele companiilor și investitorilor chinezi și americani, vor împiedica cooperarea comercială normală dintre cele două țări și vor scădea încrederea comunității internaționale în mediul de afaceri din SUA", a declarat Liu Pengyu, purtător de cuvânt al ambasadei chineze, într-o declarație.
Oficialii administrației au declarat că ordinul președintelui face parte din efortul lor de a "de-risca" relația cu China, dar nu de a se "decupla" de aceasta. Anunțul de miercuri, însă, duce acest efort la un nou nivel. În timp ce interdicțiile de export și preocupările legate de investițiile chinezești în Statele Unite au o istorie îndelungată, Statele Unite nu au încercat niciodată până acum să impună astfel de limite asupra fluxului de investiții în China.
De fapt, în ultimele câteva decenii, Statele Unite au încurajat investitorii americani să își aprofundeze legăturile în economia chineză, considerând că aceasta este o modalitate de a extinde rețeaua de interdependențe dintre cele două țări care ar integra treptat Beijingul în economia occidentală și l-ar forța să joace după regulile occidentale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un studiu publicat de Banca...
Guvernul României urmează să...
Ministerul Dezvoltării,...
Agenția Națională pentru...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...