Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Noii comisari europeni, responsabili pentru chestiunea climatică și reglementarea concurenței au primit sarcina comună de a elabora un „acord industrial verde” pentru blocul comunitar, ca parte a planurilor de promovare a energiei curate și de redresare a competitivității rămase în urmă, scrie Reuters.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a numit marți echipa care va conduce cea mai puternică instituție a UE pentru următorii cinci ani.
Pe lângă dezvoltarea economică, noile abordări se concentrează asupra provocărilor reprezentate de schimbările climatice, războiul din Ucraina și ascensiunea Chinei.
În scrisorile care îi însărcinează pe noii comisari, care vor primi aprobarea Parlamentului European până la finalul anului, von der Leyen subliniază faptul că aceștia trebuie să țină seama de rapoartele recente ale lui cei doi politicieni italieni, Mario Draghi și Enrico Letta, care avertizează asupra declinului economic european dacă nu se fac schimbări rapide.
Obiective ecologice
Wopke Hoekstra, noul șef al blocului comunitar în domeniul climei, are sarcina de a transpune în legislație obiectivul UE de reducere a emisiilor cu 90% până în 2040 și de a canaliza investițiile în infrastructura cu zero emisii nete.
De asemenea, acesta trebuie să elimine stimulentele fiscale pentru combustibilii fosili și este însărcinat cu accelerarea dezvoltării unei piețe unice a carbonului.
Teresa Ribera Rodriguez, noua șefă a concurenței, a fost însărcinată să ajute întreprinderile mici din UE din sectorul energiei regenerabile să se dezvolte, dar și să aplice „cu fermitate” reglementările împotriva subvențiilor străine, în contextul în care UE este implicată într-o dispută cu China cu privire la ceea ce executivul consideră a fi dumpingul de vehicule electrice subvenționate pe piața blocului comunitar.
În încercarea de a promova noii lideri ai UE, misiunea Riberei Rodriguez este de a proteja companiile cu capitalizare medie și întreprinderile mici de marile achiziții ale companiilor străine care doresc să distrugă concurența.
Blocul celor 27 de state membre s-a străduit să promoveze noi lideri în cursa mondială pentru tehnologii ecologice, deoarece lipsa unei uniuni a piețelor de capital împiedică extinderea în interiorul și în afara UE.
Mai puțină birocrație
UE se confruntă cu o concurență crescândă din partea SUA și a Chinei și a fost supraîncărcată de birocrație și de norme diferite în cele 27 de state membre. Von der Leyen i-a însărcinat pe comisarii săi să reducă sarcinile de raportare pentru întreprinderi cu cel puțin 25% și cu cel puțin 35% pentru întreprinderile mici și mijlocii.
UE dorește să renunțe treptat la mașinile pe benzină și să reducă emisiile prin investiții în mai multe surse de energie regenerabilă, cum ar fi energia eoliană și solară, însă constrângerile majore privind rețelele electrice și autorizațiile au blocat eforturile și au crescut costurile.
Noul acord industrial - care include investiții în infrastructură și tehnologii curate - va fi supravegheat de vicepreședintele executiv pentru industrie, Stephane Sejourne.
Big Tech, o provocare persistentă
Una dintre cele mai mari provocări ale Riberei Rodriguez va fi să se asigure că Amazon, Apple, Alphabet - Google, Microsoft și Meta respectă normele menite să limiteze monopolul acestora și să ofere consumatorilor mai multe opțiuni.
Apple, Google și Meta au fost în vizorul fostei șefei antitrust a UE, Margrethe Vestager, pentru că nu s-au conformat Legii privind piețele digitale.
O altă provocare va fi modul de abordare a popularității crescânde a inteligenței artificiale, pe fondul preocupărilor legate de exploatarea de către Big Tech a poziției sale dominante existente.
Ribera ar putea intensifica măsurile de combatere a subvențiilor de stat din afara UE inițiate de Vestager, menite să împiedice companiile străine să achiziționeze întreprinderi din UE sau să participe la licitațiile publice din UE cu sprijin de stat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...