Aparent, aceste bile de mușchi se deplasează după soare, așa cum face și floarea soarelui, însă cercetătorii nu pot determina modul în care aceste bile de mușchi vegetal reușesc să se deplaseze fără ajutorul pantei sau a vântului.
În Alaska, la marginile ghețarului Root, există niște bile pufoase verzi, supranumite și ”șoareci de gheață”. Aceștia cresc în jurul pietricelelor de pe suprafața ghețarilor după care se desprin pentru a se deplasa.
Intrigați de acest fenomen, trei glaciologi de la Universitatea din Idaho au analizat ghețarul în 2006 când au așezat accelerometre pe unele dintre aceste bile și au măsurat distanța pe care au parcurs-o timp de 54 de zile.
Temperaturile deosebit de mari amenință ghețarii din Norvegia
Concluzia a fost că ”șoarecii de gheață” se deplasează destul de rapit, pe zi străbătând 2,5 cm, iar ca misterul să fie și mai complicat, toți se deplasează în aceeași direcție.
„Ghețarul Root nu este foarte înclinat, astfel încât mușchii nu avansează datorită înclinației pantei și nici nu sunt împinși de vânt”, precizează Scott Hotaling, unul dintre cei 3 glaciologi.
Această mișcare enigmatică a studiat-o și Nicholas Midgley, biolog la Nottingham Trent University din Anglia. În 2012, biologul a descoperit mușchi similari pe versanții ghețarului Falljökull din Islanda.
„Grămezi acestea de pământ și mușchi oferă refugii reci pentru coloniile de nevertebrate, cum ar fi viermii de nematode și tardigrade”, a explicat Nicholas Midgley. ”Aceste bile se rostogolesc astfel încât fiecare parte să fie expusă la lumina soarelui, pentru a concerva aceste oaze ale vieții. Fenomenul seamănă un pic așa ca la floarea-soarelui care urmărește mișcarea soarelui”, a conchis cercetătorul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Alegerea lui Donald Trump în...
Agenția Națională de...
România a primit un semnal...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...