Bill Gates și Warren Buffett vor să trasforme energia nucleară
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Bill Gates / Foto: World Economic Forum / Flickr
Bill Gates / Foto: World Economic Forum / Flickr
Bill Gates este gata să investească miliarde pentru a aduce energia nucleară pe următoarea treaptă de dezvoltare de următoarea generație în Statele Unite. 

Al șaselea cel mai bogat om din lume este de ani de zile un susținător ferm al energiei nucleare și a investit deja peste 1 miliard de dolari  în start-up-ul său TerraPower LLC. Dar, potrivit lui Gates, acest miliard este doar începutul. „Am investit deja peste un miliard și voi investi mai multe miliarde”, a spus Gates, citat recent de Bloomberg.

Energia nucleară câștigă teren în întreaga lume ca opțiune viabilă pentru strategiile naționale și private de decarbonizare. Apărătorii energiei nucleare susțin că nu mai poate fi ignorat potențialul imens de energie curată al nuclearului, deoarece este o tehnologie care și-a demonstrat deja utilitate cu infrastructurile deja existente și capacități mari de productie. 

Deși nu este considerată energie regenerabilă, energia nucleară nu generează emisii de carbon și ar putea juca un rol cheie pe drumul spre reducerea acestora. Găsirea de noi modalități de a genera rapid o mulțime de energie curată a devenit tot mai urgentă, pe măsură ce sectorul tehnologiei, și în special inteligența artificială, consumă cantități colosale de energie.

„În prezent, întreaga industrie IT este responsabilă pentru aproximativ 2% din emisiile globale de CO2”, a raportat Science Alert. Și acesta este doar începutul. Firma de cercetare și consultanță în tehnologie Gartner prezice că, fără schimbări majore în industrie și politici, sectorul AI va fi doar el responsabil pentru 3,5% din consumul global de energie electrică până în 2030.

Drept urmare, greii din tehnologie se angajează serios să găsească noi surse de energie fără carbon pentru a alimenta cererea nesățioasă a afacerilor lor. Și unele dintre cele mai mari nume din industrie apelează la energia nucleară pentru a satisface această nevoie. Compania TerraPower a lui Bill Gates, pe care a co-fondat și cofinanțat-o împreună cu prietenul său miliardar Warren Buffett (cei doi au active estimate la 140 de miliarde de dolari, respectiv 103 de miliarde de dolari), este probabil să furnizeze direct energie nucleară pentru a alimenta ambițiile Microsoft în domeniul inteligenței artificiale. 

TerraPower își propune să facă nuclearul mai sigur și mai puțin controversat prin testarea unui nou tip de reactor ce utilizează sodiu lichid ca lichid de răcire, cu o reducere semnificativă a consumului de apă și, eventual, chiar să recicleze propriile deșeuri nucleare uzate, închizând astfel o buclă critică de deșeuri periculoase.

Sam Altman, fondatorul OpenAI, cel mai bine cunoscut ca creatorul ChatGPT, a declarat, la rândul său, că energia nucleară va fi crucială pentru limitarea amprentei de carbon a AI. Altman a fondat și un start-up specializat în „microreactoare nucleare”. Oklo, o companie de energie nucleară integrată cu inteligență artificială, a devenit publică în mai.

Altman este, de asemenea, un puternic susținător al cercetării fuziunii nucleare. „Sistemele AI ale viitorului vor avea nevoie de cantități enorme de energie, iar fisiunea și fuziunea pot ajuta la furnizarea acesteia”, a declarat Altman pentru Wall Street Journal vara trecută.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

tineri - cladire de birouri. Foto: Pexels.com
Jerome Powell, șeful Fed / Foto: Federal Reserve / Flickr
Fondul Monetar Internațional / Foto: Banca Mondială / Flickr
Bursa de la București
Tehnologie avansată
Ședință de Guvern
Avion
Pager / sursa foto: Flickr.com

Nicuşor Dan vânează ţânţarii din Cişmigiu cu drona

Primarul general al Capitalei a făcut un anunţ despre o...

Elon Musk
Contor electric / Foto: Arhivă

Avertisment privind prețul energiei electrice după plafonare

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia...

Profesorul Mircea Coșea
București / Foto: Freepik
Volodimir Zelenski și Jens Stoltenberg / Foto: NATO / Flickr
Explozia unul pager într-un magazin alimentar
La benzinărie
Google / sursa foto: Freepik.com
Telefon Huawei Mate XT Trifold
Date oficiale / FOTO: Frames
O nouă mare provocare

Fond de 30 de miliarde dolari pentru inteligența artificială

Fond destinat investițiilor în dezvoltarea centrelor de...

O femeie se uita la un produs în timpul cumpărăturilor
Energie verde / Foto: Freepik
Damen Shipyars

Damen Shipyards Mangalia a reușit să încheie două contracte

Damen Shipyards Mangalia (DSMa), aflată în procedura de...

Start-up

Germania promite miliarde de euro pentru start-up-uri

Companiile tinere au nevoie de „opțiuni de finanțare mai...

Documente în Parlament

Programele IMM PLUS și Noua Casă au bugete majorate

Guvernul României a emis o ordonanță de urgență, ce...

Inflație

România, cea mai mare rată a inflației și în august

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în...

Printre rândurile de viță de vie / FOTO: Freepik

În China, vinul este o afacere dominată de femei

China i-a luat prin surprindere pe specialiști cu...

Turcia

Gaz lichefiat: De ce Turcia semnează contract după contract

Este deja al treilea astfel de contract semnat pe o...


pixel