Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
”Scandalos!!!”. Astfel își începe postarea expertul în fiscalitate. ”Deși îmi promisesem că nu mai scriu despre "amnistie", am observat o chestiune scandaloasă, pur și simplu nu mă pot abține să nu scriu!”, scrie el în continuare, explicând despre ce este vorba.
”Citesc Nota de fundamentare pusa de dl. Prof. Univ. Dr. Boloș pe site-ul Ministerului de Finanțe, știți că îmi plac cifrele!
La pagina 3 avem un tabel cu structura impozitelor neachitate, pe vechime și cuantum (fără accesorii).
Ultima linie ne spune că un număr de 12.912 români cu datorii mai mari de 200.000 lei au acumulat în total datorii neachitate de 34.966.126.276 lei (aproape 35 miliarde de lei/7 miliarde de euro)”, detaliază Gabriel Biriș, invitând la un exercițiu de imaginație.
”Hai să presupunem ca toate cele 8,19 miliarde de lei provenind din hotărâri penale definitive sunt aici. Le scădem:
34,97 - 8,19 = 26,78 mld lei datorii la ANAF neachitate de un pic mai putin de 13.000 de romani.
Asta inseamna ca cei 12.912 au, în medie, o datorie de 2.074.000 lei (pesăe 2 milioane lei/417.000 euro). ÎN MEDIE!
Ca să ai de plată 2 milioane, trebuia să fi declarat venituri de 20 milioane”, precizează fostul secretar de stat în postarea sa.
Gabriel Biriș subliniază că, ”pe aceștia, dl. Prof. Univ. Dr. Boloș vrea să îi ierte nu numai de accesorii, ci și de 25%, adica vrea sa le ștearga cu buretele, în medie, 104.000 euro!!!
Ca să știm cu se ocupă angelicul nostru Ministru Prof. Univ. Dr. Boloș!!!
Incă mai e ministru? Bravo!”, își încheie comentariul expertul în finanțe.
-------
În acest context merită amintit că, pentru a beneficia de amnistie însă, datoriile trebuie achitate până la data de 25 noiembrie 2024. Dobânzile și penalitățile companiilor care își vor plăti datoriile până la această dată vor fi șterse.
Ce prevede Ordonanța de Urgență
Se propun următoarele facilități fiscale:
I – A. Anularea tuturor accesoriilor aferente obligaţiilor bugetare principale datorate bugetului general consolidat, restante la data de 31 august 2024 inclusiv, administrate de ANAF, cu următoarele condiţii:
– stingerea până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024, a obligaţiilor bugetare principale restante la 31 august 2024 inclusiv;
– stingerea până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024, a obligaţiilor bugetare principale;
– depunerea tuturor declaraţiilor fiscale, potrivit vectorului fiscal, până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024;
– depunerea, până la data de 25 noiembrie 2024 inclusiv, a cererii de anulare a accesoriilor, sub sancțiunea decăderii.
B. Anularea tuturor accesoriilor aferente obligaţiilor bugetare principale, declarate suplimentar de debitor prin declarație rectificativă, cu scadenţă anterioară datei de 31 august 2024 inclusiv, administrate de ANAF, cu următoarele condiţii:
– declaraţia rectificativă să fie depusă începând cu data de 1 septembrie 2024 până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024;
– obligaţiile bugetare principale individualizate în declaraţia rectificativă să fie stinse până la aceeaşi dată;
– stingerea până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024, a obligaţiilor bugetare principale și accesorii administrate de organul fiscal central cu termene de plată cuprinse între data de 1 septembrie 2024 şi data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024;
– depunerea tuturor declaraţiilor fiscale, potrivit vectorului fiscal, până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024 ;
– depunerea cererii de anulare a accesoriilor până la data de 25 noiembrie
2024 inclusiv, sub sancțiunea decăderii.
C. Anularea tuturor accesoriilor, aferente obligaţiilor bugetare principale cu scadențe anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv și stinse până la această dată, cu următoarele condiții:
– obligațiile bugetare principale cu scadențe anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv, au fost stinse până la această dată;
– stingerea până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024, a obligaţiilor bugetare principale și accesorii administrate de organul fiscal central cu termene de plată cuprinse între data de 1 septembrie 2024 şi data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024;
Astfel, prin măsura propusă se permite anularea accesoriilor aferente unor obligații bugetare principale ce au fost stinse până la data de 31 august 2024 inclusiv, dacă aceste accesorii sunt calculate prin acte administrativ fiscale comunicate de organul fiscal.
D. Anularea tuturor accesoriilor, aferente obligaţiilor bugetare principale cu scadente anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv, stabilite prin decizie de impunere emisă ca urmare a controlului fiscal, care este în curs de derulare la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgență, cu următoarele condiții:
– diferențele de obligații bugetare principale să fie achitate în termenul de plată stabilit prin decizia de impunere;
– cererea de anulare a accesoriilor să fie depusă în 90 de zile de la data comunicării deciziei de impunere, sub sancțiunea decăderii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...