Biserica catolică franceză, în șoc financiar
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Bugetul bisericii a suferit pierderi majore
Bugetul bisericii a suferit pierderi majore
Biserica catolică din Franţa a suferit un adevărat "şoc financiar" în 2020 în urma închiderii parţiale sau totale a bisericilor, înregistrând o scădere de până la 40% a resurselor parohiilor sale, a anunţat miercuri Conferinţa Episcopilor din Franţa (CEF), transmite AFP.

"Din cauza celor două carantine, din primăvară şi toamnă, şi în consecinţă a imposibilităţii catolicilor de a participa la slujbă, sunt aproape 90 de milioane de euro care nu au putut fi colectate în diocezele de pe întreg teritoriul", a precizat Conferinţa Episcopilor din Franţa (CEF) cu ocazia prezentării bilanţului său financiar anual.

Închiderea totală sau parţială a locurilor de cult, în timpul perioadelor de carantină a privat biserica de principalele sale surse de venit precum cheta colectată cu prilejul ceremoniilor religioase. Comparativ, finanţele bisericii au înregistrat un uşor recul de 1,6% al resurselor în 2019 şi unul de 0,5% în 2018.

Vatican a HOTĂRÂT! Cum se vor ține slujbele de Crăciun

Pentru a atenua efectele acestei crize, Biserica catolică din Franţa mizează în primul rând pe generozitatea credincioşilor cu prilejul unui apel la donaţii de Crăciun. În plus, Biserica catolică din Franţa a beneficiat de un ajutor de stat în valoare de cinci milioane de euro pentru cei aproximativ 8.000 de salariaţi ai săi.

În acest context, pentru 2021 se întrevăd elementele unei cure de austeritate: raţionalizare, vânzări de active, în special imobiliare, în anumite parohii. Ambroise Laurent, secretarul general adjunct al CEF a evocat în raport şi anularea anumitor proiecte ale parohiilor, în special în sprjinul comunităţilor din străinătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...


pixel