”Exploatarea minieră” pentru criptomonedă are nevoie de energie, implicând calcule grele efectuate de computer pentru a verifica tranzacțiile.
Cercetătorii de la Universitatea Cambridge spun că această operațiune consumă aproximativ 121,36 terawatt-oră (TWh) pe an - și este puțin probabil să scadă dacă valoarea monedei nu scade.
Criticii spun că decizia Tesla de a investi puternic în Bitcoin subminează imaginea sa cu care se mândrește de companie prietenoasă cu mediul.
Valoarea monedei a atins un record de 48.000 USD în această săptămână în urma anunțului Tesla că a cumpărat aproximativ bitcoin în valoare de 1,5 miliarde de dolari și intenționa să-l accepte ca plată în viitor.
Dar prețul în creștere oferă și mai mult stimulent pentru minerii Bitcoin pentru a rula tot mai multe calculatoare.
Și pe măsură ce prețul crește, crește și consumul de energie, potrivit Michel Rauchs, cercetător la The Cambridge Centre for Alternative Finance, care a co-creat instrumentul online care generează aceste estimări.
„Într-adevăr, prin concept, Bitcoin consumă foarte multă energie electrică”, a spus domnul Rauchs pentru podcastul BBC Tent Tech. „Acest lucru nu se va schimba în viitor, cu excepția cazului în care prețul Bitcoin va scădea semnificativ.”
Nouriel Roubini, îngrozit după ce Elon Musk a investit în Bitcoin
Instrumentul online de măsurare a clasat consumul de energie electrică al Bitcoin peste Argentina (121 TWh), Olanda (108,8 TWh) și Emiratele Arabe Unite (113,20 TWh) - și ajunge treptat din urmă și Norvegia (122,20 TWh).
Mineritul de Bitcoini
Pentru a ”extrage” Bitcoin, calculatoarele - adesea specializate - sunt conectate la rețeaua de criptomonede.
Au sarcina de a verifica tranzacțiile făcute de persoanele care trimit sau primesc Bitcoin.
Acest proces presupune rezolvarea puzzle-urilor, care, deși nu fac parte integrantă din verificarea mișcărilor monedei, oferă un obstacol pentru a se asigura că nimeni nu editează în mod fraudulos înregistrarea globală a tuturor tranzacțiilor.
Drept recompensă, minerii primesc ocazional cantități mici de Bitcoin în ceea ce este adesea seamănă cu o loterie.
Pentru a crește profiturile, oamenii conectează adesea un număr mare de calculatoare la rețea și chiar și depozite întregi.
Aceastea folosește multă energie electrică, deoarece computerele lucrează mai mult sau mai puțin constant pentru a finaliza puzzle-urile.
Este posibil ca în curând să fie introdusă o taxă pe carbonul produs din extragerea de criptomonede pentru a echilibra o parte din consumul negativ, sunt de părere analiștii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Măsurile fiscale luate în regim...
Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.
Nutella s-ar putea scumpi...
Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.
Proiectele de acte normative...
Randamentele scad după haosul...
Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...
Trump și Putin, discuție fără...
Premierul Ilie Bolojan a...
România se confruntă cu o criză...
UiPath îl numește pe David...
Ministerul Transporturilor și...
Giganții industriali europeni...
Analistul economic Petrișor...
Rovinieta se scumpește din...
Vicepremierul Tanczos Barna a...
Curs valutar BNR, 3 iulie 2025.
Preşedintele Cartel Alfa,...