Bitcoin s-a prăbuşit, miercuri, până la cel mai redus nivel din decembrie 2020. Undă de şoc pe piaţa cripto
Autor: DCBusiness Team | 15 iun 2022, 12:36
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Bitcoin a coborât până la cel mai redus nivel din decembrie 2020.

Cotaţia bitcoin a scăzut miercuri cu 6,3%, la 20.715,69 dolari, cel mai redus nivel din decembrie 2020, provocând declinul altor criptomonede mai mici, ceea ce arată că recentele turbulenţe de pe piaţă nu se atenuează, transmite Reuters.

Cea mai importantă monedă digitală a scăzut cu aproximativ 28% din februarie, iar anul acesta a pierdut mai mult de jumătate din valoare. Bitcoin înregistrase în noiembrie un nivel record, 69.000 dolari, iar de atunci a scăzut cu aproximativ 70%.

Declinul vinde după ce creditorul cripto Celsius din SUA a anunţat îngheţarea retragerilor şi transferurilor dintre conturi, provocând temeri privind evoluţia pieţei activelor digitale.

Aşteptările privind posibilitatea ca Rezerva Federală a SUA (Fed) să majoreze rata dobânzii, posibil cu 75 de puncte de bază, pentru a contracara inflaţia, au sporit de asemenea presiunile asupra activelor riscante, de la criptomonede la piaţa bursieră.

Criptomonedele mai mici, care tind să aibă o evoluţie asemănătoare cu bitcoin, au înregistrat de asemenea scăderi. O altă criptomonedă globală importantă, ethereum, a scăzut cu 9,4%, la 1.090 dolari.

Conform datelor publicate de firma CoinMarketCap, valoarea de piaţă a tuturor criptomonedelor a coborât luni sub pragul de 1.000 de miliarde de dolari, pentru prima dată după luna ianuarie 2021, ajungând până la un minim de 926 de miliarde de dolari.

La nivel global, există peste 4.000 de criptomonede, însă monedele cu cea mai mare valoare de piaţă sunt Bitcoin, Ethereum, Tether, XRP şi Bitcoin Cash.

Valoarea de piaţă a tuturor criptomonedelor existente la nivel global a atins un maxim de 2.900 de miliarde de dolari în luna noiembrie 2021, însă este într-o continuă scădere de la începutul acestui an. Numai în ultimele două luni valoarea de piaţă a criptomonedelor a scăzut cu 1.000 de miliarde de dolari pe măsură ce investitorii au renunţat la activele considerate riscante în contextul inflaţiei ridicate şi a îngrijorărilor că majorarea dobânzilor de către băncile centrale va afecta creşterea economică.

"În condiţiile în care inflaţia se dovedeşte un adversar mai dificil decât se preconiza, Bitcoin şi Ether continuă să sufere în ringul bursier. Ele sunt primele victime ale fugii dinspre activele riscante, pe măsură ce investitorii sunt preocupaţi de creşterea explozivă a preţurilor de consum în întreaga lume" susţine Susannah Streeter, analist la Hargreaves Lansdown.

Monedele virtuale sunt o reprezentare digitală a valorii care nu este emisă sau garantată de o bancă centrală sau de o autoritate publică, nu este în mod obligatoriu legată de o monedă instituită legal şi nu deţine statutul legal de monedă sau de bani, dar este acceptată de către persoane fizice sau juridice ca mijloc de schimb şi care poate fi transferată, stocată şi tranzacţionată în mod electronic.

 

Citeşte şi: Doi grei ai finanțelor lumii dezbat un plan grandios pentru criptomonede

 

Grupurile financiare Virtu și Citadel, acesta din urmă fiind unul dintre cele mai mari fonduri speculative din lume, sunt în discuții pentru a crea o platformă gigantică pentru tranzacționarea criptomonedelor și a instrumentelor derivate, cum ar fi ETF-urile (Exchange Traded Funds).

S-ar putea să ne aflăm în pragul unui big-bang pe piața criptomonedelor. Potrivit Reuters, se pregătește o alianță între unele dintre cele mai mari puteri financiare din lume, Citadel și Virtu, două mari companii de tranzacționare de înaltă frecvență, care vor să-și unească forțele cu Charles Schwab și Fidelity, gigantul american care a făcut, recent, o serie de anunțuri privind criptomonedele.

Scopul acestor companii ar fi acela de a crea o platformă gigantică de tranzacționare pentru criptomonede și, de asemenea, pentru instrumente derivate, cum ar fi ETF-urile (Exchange Traded Funds).

Dar iată o dimensiune nemaiîntâlnită: vorbim din nou despre specialiști în tehnologie financiară și în conducte de mare viteză care își unesc forțele cu doi grei ai investițiilor. Un nou nod de transmisie între lumea criptomonedelor și cea a finanțelor tradiționale, prin intermediul unui mare fond de lichidități.

Citadel este în acest moment în căutare de talente și continuă să recruteze cadre de înaltă calificare în domeniul criptomonedelor, iar acestei alianțe i se vor alătura și alți administratori de active cu care se poartă negocieri.

Se spune adesea că tendința pe piața criptomonedelor este adesea "Big Whales", adică investitori foarte mari care investesc în bloc. Aceasta ar fi o "mare balenă" în ceea ce privește o platformă de tranzacționare, ceea ce ar putea marginaliza puțin jucătorii independenți și strict criptografici.

Interziceți criptomonedele

Între timp, economistul Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel, a cerut interzicerea criptomonedelor pe motiv că acestea facilitează spălarea de bani la scară largă.

"Închideți-le", a declarat economistul american pentru săptămânalul german Der Spiegel, referindu-se la monedele digitale precum bitcoin, precizând că interdicția ar putea fi introdusă în punctul din blockchain în care criptomonedele sunt schimbate cu monedă fiduciară, adică la burse precum Binance sau Coinbase.

Instituțiile lucrează de ani de zile pentru a face piețele financiare mai transparente, a susținut el. Faptul că criptomonedele sunt digitale nu face ca această cerință să fie mai puțin esențială, a adăugat Stigliz.

"În acest moment există două mari găuri pe care trebuie să le umplem, criptomonedele și imobiliarele", a declarat laureatul premiului Nobel pentru economie, referindu-se la lupta împotriva spălării de bani în SUA, care rămâne un centru de spălare de bani.

El a atribuit o responsabilitate parțială pentru problemele din domeniul imobiliar fostului președinte Donald Trump, despre care a spus că "era cunoscut ca un spălător de bani și s-a îmbogățit în acest fel".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

S-a aflat ce funcție are la BNR de fapt astroloaga Minerva

În urmă cu câteva zile a ajuns în spațiul public...

Ucraina a intrat în incapacitate de plată

Două importante agenţii internaţionale de evaluare...

Romgaz are o nouă conducere pentru următoarele patru luni

Consiliul de Administrație al S.N.G.N. Romgaz S.A. s-a...

Seceta a lovit și un oraș din nordul Canadei

Oraşul Iqaluit din nordul Canadei a declarat vineri...

Rușii caută un nume pentru lanțul Starbuck. Ce a ieșit FOTO

Fiecare cu misiunea lui. Președintele Putin luptă...

Spania: O nouă grevă la Easyjet în acest weekend

Piloții companiei aeriene spaniole au anunțat o nouă...

Rompetrol Rafinare, profit de peste 58 milioane de dolari

Rompetrol Rafinare a înregistrat, în perioada ianuarie -...

Chinezii investesc peste 7 miliarde de euro în Ungaria

Grupul chinez CATL a anunţat vineri că va construi în...

Trase de urechi de BNR, băncile au scăzut ROBOR-ul sub 8%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

UE ar putea apela la compania SpaceX a lui Elon Musk

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a demarat discuţiile...

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?