Bloomberg. Podgoria Purcari, amenințată de tulburările din Transnistria și războiul din Ucraina

Autor: Georgel Simionică
Data publicării:
Podgoria Purcari
Podgoria Purcari
Fiind singura companie moldovenească listată la o bursă de valori străină, Purcari Wineries Plc este un barometru pentru sentimentul de risc despre care Bloomberg spune că este situată în mod precar la marginea războiului dintre Rusia și Ucraina.

Din podgoriile îngrijite impecabil de angajații podgoriei Purcari, vizitatorii pot vedea râul Nistru care șerpuiește, pe lângă granița cu Ucraina, la doar 800 de metri distanță. Transnistria, teritoriul separatist pro-rus al Moldovei, care a cunoscut câteva bombardamente destabilizatoare în urmă cu o săptămână, este la trei kilometri mai departe. Principalul punct de trecere a frontierei către portul ucrainean cheie Odesa se află chiar în josul drumului.

În parte din cauza acestei proximități, acțiunile podgoriei Purcari au pierdut aproximativ 40% din valoare în primele zile ale războiului declanșat de ruși din Ucraina. Însă o parte din pierderi au fost recuperate după ce trupele Moscovei se retrăgeau din apropierea Kievului, în nord, iar conflictul părea să se deplaseze spre est. 

La 21 aprilie, în ziua în care un general rus a anunțat că Transnistria este un obiectiv al războiului, acțiunile au scăzut din nou. Câteva zile mai târziu, angajații de la hotelul de lux din podgorie spun că au văzut fumul de la unul dintre bombardamentele din teritoriu care au declanșat zvonuri despre ce ar putea urma iar acțiunile s-au prăbușit și mai mult.

La închiderea de vineri, Purcari se vindea cu 9 RON pe acțiune la bursa de la București, în scădere de la 15,85 de lei la jumătatea lunii februarie, când investitorii au început să se îngrijoreze din cauza invaziei ruse în Ucraina.

"Un pariu pe Purcari este un pariu pe război", a declarat directorul operațional Eugen Comendant, pentru Bloomberg.

Cât câştigă guvernatorul BNR. Mugur Isărescu are 5 surse de venit

Personalul de la hotelul podgoriei a măsurat, de asemenea, cursul luptelor din țara vecină în numărul de refugiați, după ce și-a deschis apartamentele de lux și a transformat sălile de degustare și de conferințe în spații de cazare de urgență din momentul în care a început invazia rusă.

Comendant remarca faptul că Moldova are neutralitatea înscrisă în constituția sa, ceea ce înseamnă că nu există niciun risc de a adera la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, un factor invocat de Rusia pentru disputa sa cu Ucraina, precum și cu Georgia, cu care a purtat un război în 2008.

În mod similar, în timp ce președintele rus Vladimir Putin a declarat că a lansat "operațiunea militară specială" în Ucraina pentru a "de-nazifica" și "demilitariza" țara, niciuna dintre acestea nu se poate aplica Moldovei. Țara nu are miliții de ultra-dreapta pe care să se bazeze o astfel de afirmație și, deși "putem face niște vinuri foarte bune, nu avem tancuri", a mai spus Comendant.  

Potrivit "Military Balance", un audit anual al armatelor mondiale realizat de Institutul Internațional pentru Studii Strategice din Londra, Moldova nu are tancuri de luptă, nici avioane de luptă. Are șase elicoptere și o armată terestră de doar 3.250 de soldați, dintre care majoritatea sunt recruți. Este o forță, notează IISS, care ar putea oferi "doar o rezistență simbolică". 

Bineînțeles, Moscova ar putea vedea în acest lucru un motiv pentru a răsturna guvernul pro-occidental al Republicii Moldova, care în martie a depus o cerere de aderare la Uniunea Europeană. Cu toate acestea, cu tancurile rusești în Transnistria, o invazie ar putea să nu fie necesară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...

Foto: Freepik.com

pixel