În Germania, doi suspecți angajați de serviciile secrete rusești pentru a ataca baze militare, au venit în această țară atunci când erau doar adolescenți. În Estonia, tineri cu cazier judiciar au fost recrutați prin Telegram pentru a vandaliza mașina unui ministru și monumente naționale în schimbul unor sume de bani.
În alte părți ale Europei, lucrătorii guvernamentali sunt sfătuiți să își ia măsuri de precauție în fața unui risc mai mare de violență din partea unor huligani susținuți de Rusia. Mâna lungă a serviciului de informații militare GRU se află probabil în spatele unei serii de incidente din ce în ce mai evidente, mai frecvente și mai coordonate pe întregul continent, potrivit unor oficiali familiarizați cu această chestiune, care au vorbit sub protecția anonimatului, notează Bloomberg.
Val de atacuri
De la Berlin la Vilnius, guvernele se confruntă cu amenințarea din ce în ce mai mare a actelor de sabotaj și de intimidare violentă sponsorizate de Rusia pe teritoriul NATO înainte de alegerile din Uniunea Europeană de luna viitoare, care, alături de o campanie hotărâtă de dezinformare, este menită să testeze sprijinul continentului pentru Ucraina.
La ani de zile după otrăvirea lui Sergei Skripal, despre care Marea Britanie crede că a fost probabil comandată de președintele rus Vladimir Putin, și după uciderea unui etnic cecen în parcul Tiergarten din Berlin, l-a determinat pe un oficial de rang înalt să concluzioneze că Moscovei nu-i mai pasă dacă este surprinsă în timp ce desfășoară acte ostile și a renunțat la formele mai subtile de spionaj clandestin pentru a trece la brutalitatea deschisă asupra țintelor occidentale.
La Londra, vineri, un britanic va apărea în fața instanței, acuzat de comiterea unui atac prin incendiere a unui depozit legat de Ucraina în estul Londrei. În replică, Marea Britanie a expulzat un diplomat rus de rang înalt, ca parte a unei acțiuni de reprimare a spionilor ruși.
În Polonia, procurorii au arestat un bărbat pe care l-au acuzat că a colectat informații despre un aeroport care servește drept principal punct de escală pentru oficialii care călătoresc spre și dinspre Ucraina, fiind suspectat de a fi ajutat la punerea la punct a unui complot rusesc de asasinare a președintelui Volodimir Zelenski.
Un oficial european a declarat că mai multe dintre incidentele din Europa fac parte dintr-o operațiune coordonată de GRU, activități similare fiind desfășurate în diferite capitale.
"Rusia trimite de ani de zile escadroane ale morții în Europa - Berlin, Londra, Salisbury, dar și în alte locuri", a declarat joi, la Tallin, Estonia, ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski. "Am avut un terorist recrutat de ruși care a încercat să comită un act în Polonia în urmă cu câteva luni și sunt sigur că încearcă să facă acest lucru și în alte țări."
Reacția rușilor
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni jurnaliștilor că acuzațiile potrivit cărora Rusia plănuiește acte de sabotaj în Europa sunt "doar o altă serie de acuzații nefondate la adresa țării noastre", potrivit serviciului de presă Interfax.
Prin agresivitatea, metodele și amploarea lor, acțiunile susținute de Rusia reprezintă o nouă amenințare care emană de la Kremlin, iar oficialii subliniază că valul de atacuri recente are trăsături comune, implicând adesea localnici angajați în principal online prin intermediari pentru a lovi ținte din Occident sau pentru a îndeplini alte acțiuni teroriste la ordinul Moscovei.
Este foarte probabil ca strategia - care vizează întreaga Europă - să fi fost aprobată la cel mai înalt nivel de la Moscova, a declarat unul dintre oficiali. Rusia are o strategie deliberată de sabotare a ajutorului acordat Ucrainei în întreaga Europă, recrutând localnici pentru a le ajuta eforturile, a declarat un alt oficial.
Teija Tiilikainen, director al Centrului european de excelență pentru contracararea amenințărilor hibride, vede în spatele tuturor acestor acțiuni dorința Rusiei de a consolida rolul regimului autoritar și, de asemenea, este posibil să se pregătească pentru o escaladare a conflictului cu Occidentul, testându-și instrumentele.
Modelul baltic
Estonia a arestat la începutul acestui an aproximativ 12 persoane suspectate că ar lucra pentru serviciile secrete rusești și că făceau parte dintr-un plan mai amplu de câștig de influență în străinătate, potrivit lui Margo Palloson, care conduce Serviciul de securitate internă al acestei țări. Serviciul de informații al Lituaniei a avertizat săptămâna aceasta că Rusia încearcă să angajeze rezidenți din statele baltice pentru a efectua provocări sau atacuri.
"Există o utilizare crescută a platformelor sociale în acest scop, cu anunțuri în care se caută persoane pe care să le recruteze, persoane dispuse să spioneze contra cost, să fotografieze infrastructura obiectelor militare de importanță strategică, să colecteze date despre persoane și să efectueze acte de sabotaj sau vandalism", a declarat agenția într-un comunicat.
Deși țările baltice reprezintă granița NATO cu Rusia, ele nu sunt deloc singurele care trag un semnal de alarmă cu privire la cât de departe este pregătită Moscova să meargă cu aceste tactici. Luna trecută, Germania a arestat doi bărbați pentru că au plănuit "posibile acțiuni de sabotaj" împotriva unor situri militare și industriale, inclusiv instalații americane. De exemplu, baza militară americană din Grafenwoehr este locul unde soldații ucraineni sunt instruiți pe tancurile Abrams.
Bazele americane
Oficialii serviciului de informații interne al Germaniei sunt îngrijorați de faptul că agențiile de informații rusești țintesc sistematic ruso-germanii care trăiesc în țară prin intermediul canalelor de socializare, a declarat o persoană familiarizată cu acest subiect, sub rezerva anonimatului.
Pericolul este deosebit de mare în rândul țărilor cu un trecut comunist sau care au făcut cândva parte din Uniunea Sovietică, deoarece acestea consumă mass-media rusească și sunt cel mai expuse la propaganda antiucraineană și antieuropeană, a adăugat persoana respectivă. Cel mai înalt consiliu de apărare din România (CSAT) a avertizat într-un raport cu privire la posibilele infiltrări de spioni ruși sub formă de refugiați ucraineni sau chiar potențiale sabotaje ale transportului militar către Ucraina.
Bloomberg amintește faptul că România este statul membru al UE care are cea mai lungă graniță cu Ucraina și a înregistrat o creștere a atacurilor cibernetice împotriva unora dintre instituțiile cheie și politicieni, de la începutul războiului. În timpul unuia dintre atacurile împotriva bazei de date a parlamentului, hackerii au furat datele de identitate ale premierului Marcel Ciolacu și le-au postat pe dark web.
Dincolo de schimbul de informații și expertiză, instrumentele NATO pentru a contracara aceste amenințări hibride sunt adesea limitate, iar atribuirea este în mod notoriu dificilă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Alegerea lui Donald Trump în...
Agenția Națională de...
România a primit un semnal...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...