Schimbare majoră în Codul fiscal: Dispar o serie de obligații
Se taie contribuții! Guvernul elimină o parte din taxele...
"Decizia de a iniţia procedura falimentului a fost luată ca urmare a imposibilităţii de a atrage un investitor, în ciuda eforturilor semnificative pe care le-a depus în acest sens conducerea companiei Blue Air, dar şi acţionarul său majoritar. S-au acumulat o serie de incertitudini care generau pierderi continue şi era necesar să acţionăm pentru a le limita. Falimentul este cea mai echitabilă soluţie pentru protejarea interesului creditorilor, în actualul context, fiind menită să maximizeze şansele de recuperare a datoriilor", a declarat Radu Tudor, senior partner Infinexa, lichidator judiciar Blue Air, citat în comunicat.
Potrivit sursei citate, în timp ce Blue Air se afla în perioada de observaţie, reprezentanţii companiei, împreună cu Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) - care deţine 75% din acţiunile Blue Air - au purtat discuţii cu potenţiali investitori strategici, însă nu a fost identificat niciun aport de capital care să permită implementarea planului de reorganizare.
În aceste condiţii, în data de 2 iunie 2025, Adunarea Generală a Creditorilor Blue Air a aprobat propunerea administratorului judiciar de a se declara falimentul companiei, considerând că aceasta reprezintă cea mai optimă soluţie pentru protejarea intereselor tuturor părţilor implicate.
Falimentul oferă cadrul legal adecvat pentru valorificarea activelor companiei şi pentru acoperirea creanţelor salariale şi bugetare (Ministerul Finanţelor şi ANAF), permiţând distribuirea corectă a fondurilor obţinute către toţi creditorii îndreptăţiţi, conform legii.
"Prin adoptarea acestei măsuri, se asigură tratarea echitabilă a creditorilor şi maximizarea gradului de recuperare a creanţelor acestora, în condiţii de legalitate şi transparenţă. Toate activele companiei vor fi valorificate, inclusiv cele două avioane nefuncţionale şi alte cinci carcase de avion", se arată în comunicat.
Blue Air a intrat în insolvenţă în 22 martie 2023. Compania este deţinută de stat, după ce a fost executată garanţia pentru ajutorul de stat primit în timpul pandemiei.
Infinexa este o companie antreprenorială românească specializată în restructurarea şi finanţarea firmelor aflate în dificultate. Înfiinţată în 2022, gestionează active în valoare de peste 200 de milioane de euro şi administrează judiciar societăţi precum Blue Air, Vivre Deco, Hidroconstrucţia, Angst.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Se taie contribuții! Guvernul elimină o parte din taxele...
Wall Street încheie săptămâna...
Companiile de stat intră în...
Veniturile Rusiei din...
UE, în așteptarea unei...
Curs valutar BNR, 11 iulie 2025.
Ford anunţă un program de concedieri voluntare la uzina...
În timp ce România se chinuie...
Piețele financiare au fost...
Câştigul salarial mediu brut în România a scăzut cu...
Sindicaliştii din ANAR protestează, vineri, în faţa...
Ministrul Muncii, Florin...
Ministerul Finanţelor, nou...
UE schimbă strategia: plafon...
Andrei Caramitru trage un...
Infinexa a deschis procedura de faliment pentru compania Blue Air Aviation,...
Consiliul Concurenţei...
Firmele cu afaceri peste 1...
Executivul condus de Ilie...
Piața imobiliară crește cu...