BNR: Așteptări rezervate privind creșterea economică în 2023. Leonardo Badea: ”Riscurile, în creștere. Se pot ivi implicaţii inclusiv asupra poziţiei băncilor”
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Leonardo Badea
Leonardo Badea
Aşteptările privind creşterea economică pe parcursul acestui an rămân rezervate şi la fel se va menţine şi incertitudinea privind evoluţia inflaţiei, potrivit experţilor de la Banca Naţională.

Din multe puncte de vedere, acest an va fi unul dificil pentru economia globală, iar economia României nu va putea face abstracţie, a spus viceguvernatorul BNR, Leonardo Badea, la o conferinţă de specialitate.

Majoritatea specialiştilor anticipează o creştere economică pozitivă pentru acest an în România, chiar dacă mai redusă decât cea din 2022, însă consideră că există numeroase riscuri care îşi pot pune amprenta asupra evoluţiei economiei. Din multe puncte de vedere, acest an va fi unul dificil pentru economia globală, iar economia României nu va putea face abstracţie de tendinţele dominante care se manifestă în zonă, este de părere viceguvernatorul BNR, Leonardo Badea.

Leonardo Badea a afirmat că: ”În eventualitatea unui scenariu negativ legat de un conflict prelungit în Ucraina, cuplat cu un posibil sezon rece, să îl numim aşa, mai aspru decât cel din iarna trecută, impactul pentru activitatea economică în acest an şi pentru anul viitor ar putea fi semnificativ şi ar putea face diferenţa dintre creşterea economică modestă, dar pozitivă estimată în prezent, şi o stagnare sau chiar o scădere”.

Reprezentantul BNR a mai spus că: ”În acest context, aşteptările privind creşterea economică pe parcursul acestui an rămân rezervate”, a mai spus Leonardo Badea, care precizează că: ”Deşi sistemul bancar românesc are o situaţie a activelor bună, un nivel al creditelor neperformante redus şi resurse ample pentru a continua şi extinde creditul, riscurile sunt în creştere, iar scenarii mai puţin favorabile de evoluţie a condiţiilor externe sau a celor din plan local pot avea implicaţii inclusiv asupra poziţiei băncilor şi accesului sectorului economiei reale la creditare”. 

Leonardo Badea (BNR): Inflația din România în context european - scurte repere ale ultimilor 20 de ani

Leonardo Badea a realizat o analiză legată de inflația din România.

„O analiză a evoluției inflației în România pe parcursul ultimilor 20 de ani evidențiază numeroase cicluri pe termen mediu, influențate de conjuncturi locale și internaționale specifice momentului și adesea foarte diferite. Putem spune că există un punct care separă tendințele de evoluție pe plan local în raport cu cele europene, acesta fiind în preajma anului integrării României în Uniunea Europeană. Graficul de mai jos prezintă această evoluție pentru România și economiile din spațiul economic european utilizând indicii armonizați ai prețurilor de consum calculați și publicați de Eurostat (dinamica inflației în Statele Unite ale Americii este adăugată pentru completarea imaginii de ansamblu).

Dincolo de toate particularitățile fiecărui an, graficul de mai jos arată o modificare structurală foarte importantă care face ca situația din prezent să fie fundamental diferită de contextul economic și financiar al României din perioada de început a intervalului analizat. Această diferență este atât de contrastantă încât poate fi observată de oricine privește atent graficul, fără a necesita cunoștințe de specialitate. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Directorul JPMorgan, vești bune despre economia americană

Anul trecut, banca pe care o conduce Jamie Damon, a...

Deturnare de ... aluminiu la Bursa Metalelor de la Londra

Nu a durat mult până când cineva a găsit o modalitate de...

Cum poate achiziționa China cipurile Nvidia interzise

Altfel spus, nimic nu este imposibil.

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.

Șoferii pot achita Rovinieta pentru 10 zile prin SMS

O veste bună vine pentru șoferii care au nevoie de...

Adunarea generală a L’Oréal, „un start-up vechi de un secol”

Numărul unu mondial al produselor de frumusețe a...

Cum cad românii victime ale fraudelor online. Raport Revolut

Revolut prezintă primul său raport global despre...

Google face o nouă investiție majoră într-un centru de date

Google a ales Olanda pentru noul său centru de date în...

Tranzacţie pe piaţa românească de software

Adnumus intermediază cu succes achiziția de către Eleco...


pixel