BNR: Dacă nu interveneam, cursul ar fi fost mult mai grav

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Adrian Vasilescu va răspunde la cele mai sensibile întrebări
Adrian Vasilescu va răspunde la cele mai sensibile întrebări
Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Băncii Naționale, a declarat că, fără intervenția BNR, nivelul ROBOR ar fi fost 5%, iar cursul de schimb dintre leu și euro ”mult mai grav. Banca centrală răspunde astfel solicitării făcute de PSD, care a cerut BNR să utilizeze o parte din rezervele valutare pentru stabilizarea cursului.

”Sunt foarte multe întrebări pe piaţă, de ce nu intervine Banca Naţională? Iar răspunsul este tot o întrebare: cei care fac această afirmaţie de unde ştiu că n-a intervenit Banca Naţională? Despre intervenţiile Băncii Naţionale şi despre intervenţiile oricărei bănci centrale din lumea asta comentarii nu se fac. Nici eu nu pot să fac un comentariu în care să spun dacă BNR a intervenit sau nu a intervenit”, a declarat Adrian Vasilescu pentru RFI.

Vasilescu a precizat că Banca Națională s-a folosit de mai multe mecanisme pentru a stabiliza nu doar cursul valutar, ci și nivelul ROBOR.

„Problema este că BNR nu intervine numai cu valută, sunt N mijloace prin care Banca Naţională intervine. Aceste modalităţi, aceste mecanisme de intervenţie au fost activate în întregime şi zi de zi Banca Naţională este în piaţă. Dacă n-ar fi aşa, astăzi ROBOR-ul ar fi la 5% şi cursul ar fi mult mai grav. Dacă avem aceste rezultate, asta înseamnă că banca centrală intervine şi a intervenit”, precizează consilierul guvernatorului BNR.

Citește și: Analist, atac la BNR: Cursul va crește în continuare. Până unde

Pe de altă parte, marja de manevră a băncii centrale este limitată în anumite situații. ”Sunt situaţii în care o bancă centrală nu poate să intervină, pentru că intervenţia este imposibilă. În astfel de situaţii, nici BNR nu-şi permite să intervină, adică nu-şi permite să consume în zadar valuta ţării”, a conchis Vasilescu.

PSD a transmis, vineri, un mesaj Băncii Naţionale a României, în care îi cere să apere moneda naţională.

"În 2016, Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, spunea că "BNR apără moneda naţională, asigură stabilitatea preţurilor (...) şi pe cei peste 3-4 milioane de români care au credite la bănci". Astăzi, BNR dispune de rezerve de peste 36,8 miliarde, adică mai mult decât dublu banilor cash care se mişcă în România. Are deci suficiente resurse să apere moneda naţională. Alături de milioanele de români care au de plătit rate la bănci, solicităm BNR să îşi facă datoria! (...) Solicităm BNR să-şi facă datoria şi să apere moneda naţională şi ratele românilor aşa cum spunea că face în 2011", spun cei de la PSD pe pagina de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

Viktor Orban lansează programul "Prima casă" în Ungaria

Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.

ANAF
Sursa foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock
Grecia

Atenţionare de călătorie: Risc ridicat de incendii în Grecia

Avertizare pentru cei care şi-au programat călătorii în...

Dolari / FOTO: Freepik
Pexels.com
Ilie Bolojan / Foto: gov.ro
Programele AFM se suspendă
Adrian Negrescu
Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness

pixel