BNR explică ce-i așteaptă pe români: Concedieri și noi scumpiri
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Este unul dintre produsele care se vor scumpi cel mai mult
Este unul dintre produsele care se vor scumpi cel mai mult
Până la sfârșitul anului, indicele ROBOR ar putea să atingă pragul de 10%, iar rata anuală a inflației ar putea ajunge până la 13,9% până la sfârșitul anului.

În orice caz, așa a dat de înțeleg directorul juridic al BNR, Alexandru Păunescu, potrivit căruia vor urma noi scumpiri, iar prețul pâinii ar putea crește și mai mult în următoarea perioadă. Mai mult, responsabilul BNR nu exclude, eventuale restructurări în marile companii.  

”Componenta foarte importantă în calculul acestor prețuri este prețul energiei”,  spune Alexandru Păunescu. ”De fiecare dată când a fost vorba de scumpiri, Banca Națională a României a spus-o foarte clar”, a adăugat el. 

Dintre produsele care se vor scumpi cel mai mult în perioada următoare, pe primul loc poate fi pusă pâinea. ”Pâinea este un aliment extrem de important în contextul în care este consumată de cea mai mare parte a populației. Și atunci este normal să te uimească prețul pâinii pentru că este alimentul tradițional de pe masă românilor.

Eu de obicei cumpăr o pâine ceva mai scumpă, în jur de 9 lei”, a dezvăluit directorul juridic BNR, invitat în platoul postului de televiziune Antena3 CNN. 

În ceea ce privește ratele la creditele românilor, nici aici nu se întrevede stabilitate.  ”În privința ROBOR, este foarte important ce se va întâmpla în ședința de consiliu de politică monetară din noiembrie a Băncii Naționale a României. Dar, evident, este posibil să se ajungă la 9-10%”, a admis Alexandru Păunescu.

În cazul în care indicele ROBOR va atinge 9-10% pentru un credit de 250.000 de lei, pe o perioada de 30 de ani, rata ar putea să crească cu încă 200 de lei, precizează Antena3 CNN. 

Citește și Claudiu Năsui, avertisment: Trecerea de la ROBOR la IRCC este o „țeapă”

"IRCC este ROBOR cu 6 luni diferență. Este o țeapă! Haideți s-o zicem pe românește.

Dacă un român are credit pe ROBOR, vede creștereaa, plătește mai mult și zic "ca să nu plătesc mai mult, trec pe IRCC, că e mic", a trecut pe IRCC și ce se întâmplă? La 6 luni crește și IRCC-ul și atunci și-a luat și creșterea pe ROBOR și creșterea pe IRCC.

"Să știți că este o tragedie"

"Mi-e frică să răspund la întrebarea "Câți români o să-și piardă casele?" Pentru că sunt mulți", a declarat Claudiu Năsui. Citește mai departe AICI

Citește și Daniel Dăianu: Criza energetică este o realitate care ne copleşeşte pe toţi

"Criza energetică este o realitate care ne copleşeşte pe toţi. Este acută, striveşte consumul, bulversează foarte multe firme, o criză energetică care a fost accentuată de războiul din Ucraina. Este de observat şi se simte aceasta în viaţa economică, întărirea politicilor monetare, care din păcate, este prociclică, întrucât încetinirea economiilor oricum era de aşteptat, având în vedere criza energetică. Această întărire a politicilor monetare şi simultan, care este necesară pentru a lupta contra inflaţiei şi în special a lupta contra aşteptărilor inflaţioniste, astfel încât economiile să nu intre în această spirală salarii-preţuri, este prociclică şi având loc simultan în economiile dezvoltate, apare un risc care ne aduce aminte de ceea ce s-a întâmplat când am avut criza datoriilor suverane în zona euro şi întărirea politicii monetare, ca şi la început, iniţiată de predecesorul lui Mario Draghi, după care am avut politici de austeritate conduse în mod simultan în ţări din zona euro care au accentuat criza. Acesta este un risc şi, nu întâmplător, băncile centrale deşi au o decizie fermă de a lupta contra aşteptărilor inflaţioniste prin întărirea politicilor monetare, nu au cum să uite de riscuri la adresa stabilităţii financiare. Pentru că o suire brutală a ratelor de politică monetară, încordarea pieţelor monetare, întărirea condiţiilor monetare nu au cum să nu zguduie situaţia financiară a multor companii şi starea bilanţurilor unor fonduri de investiţii", a explicat Daniel DăianuCitește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel