BNR intervine în contextul valului de refugiați ucraineni
Autor: Georgel Simionică
Data publicării:
Sediul BNR
Sediul BNR
Banca Națională a României intervine în piață și injectează masă monetară în contextul sosirii unui val numeros de refugiați din Ucraina.

Banca Naţională a României a intrat într-un regim de monitorizare continuă a situaţiei care a intervenit în Ucraina prin invadarea armată a acestei ţări de către Rusia şi a implicaţiilor care pot să intervină asupra sistemului bancar şi financiar al României, conform unor surse de pe piaţa bancară.

Conform Ziarului Financiar, BNR a început sa mărească numerarul din circulaţie – în lei şi euro sau alte valute, în special pentru zona de nord a ţării acolo unde autorităţile se aşteaptă la un flux major de refugiaţi din Ucraina, estimările fiind că cel puţin 500.000 de ucrainieni vor intra în ţară, notează Mediafax.

BNR a suplimentat maşinile cu numerar care sunt trimise către sucursalele Băncii Naţionale din ţară, de unde băncile comerciale se aprovizionează pentru necesarul lor de cash din sucursale şi din bancomatele pe care le administrează.

Citește și: Eliminarea Rusiei din SWIFT. Firmele de pe Wall Street care nu vor

BNR nu vrea nici o perturbare în activitatea curentă bancară, iar dacă sunt retrageri de cash din bănci şi din bancomate ele să fie onorate imediat.

Până acum, la nivelul întregii ţări nu s-a observat o creştere a retragerilor de cash nici din sucursale, nici din bancomate, dar băncile comerciale au fost puse în alertă să aibă suficient cash în seifuri.

Pe piaţa valutară, cursul leu/euro nu a înregistrat fluctuaţii după invadarea Ucrainei de către Rusia, dar în schimb pe piaţa monetară, acolo unde băncile tranzacţionează lei, ROBOR-ul a crescut mai mult ca de obicei din cauza temerilor şi certitudinilor că războiul din Ucraina va afecta preţurile produselor energetice – gazul a crescut cu aproape 50% într-o singură zi, iar petrolul este la 100 de dolari/baril, ceea ce în final va duce la creşterea şi mai mult a inflaţiei nu numai în România, ci peste tot în lume.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel