CFA România: Depreciere a leului în următoarele 12 luni. Ce se va întâmpla cu inflaţia
Indicatorul de Încredere...
"Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 3.149 milioane euro (comparativ cu 2.350 milioane euro în perioada ianuarie - aprilie 2021), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 3.031 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 118 milioane euro", se menţionează în comunicat.
Potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a crescut, în primele patru luni din 2022, cu 27,8%, comparativ cu perioada similară din 2021, la 2.186 de unităţi, acestea având un capital social subscris în sumă totală de 14,008 milioane de dolari, cu 31,1% mai mic faţă de cel al firmelor înmatriculate în perioada ianuarie-aprilie 2021, de 20,326 milioane de dolari.
În aprilie 2022, au fost înmatriculate 546 firme cu participare străină la capitalul social. În funcţie de domenii, cele mai multe înmatriculări au fost înregistrate în activităţi profesionale, administrative, ştiinţifice şi tehnice (23,81%), comerţul cu ridicata şi amănuntul, repararea auto şi moto (19,23% din total) şi transport, depozitare şi comunicaţii (18,32%).
La finele lunii aprilie 2022, în România existau 239.033 societăţi cu participare străină la capitalul social. Valoarea capitalului subscris se situa la 66,42 miliarde de dolari.
Ciprian Dascălu, economist şef al BCR, vede vede leul terminând anul 2022 la o valoare de 5 lei, faţă de 5,05 lei până acum.
„BNR ar trebui să continue să mențină un control strâns asupra monedei, având în vedere ponderea relativ ridicată a valutei în stabilirea ratei inflaţiei, rolul său ca ancoră a așteptărilor inflaționiste și potențialul impact negativ asupra încrederii consumatorilor în faţa deprecierii leului.
Guvernatorul BNR a reiterat că banca centrală nu își poate permite un leu mai slab, din cauza rolului de transmitere în indicele preţurilor de consum (IPC). Prin urmare, prognoza noastră EUR/RON la 5,05 la sfârșitul anului este supusă riscurilor de scădere; poate că nivelul 5.00 ar putea fi important din punct de vedere psihologic pentru a ne amâna apelul pentru anul următor”, subliniază Ciprian Dascălu, potrivit Economica.net.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Indicatorul de Încredere...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...