BNR revizuiește nivelul inflaţiei: Traiectorie pronunțat ascendentă
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Declaratie a lui Mohammad Murad
Declaratie a lui Mohammad Murad
Rata anuală a inflaţiei se va înscrie pe o traiectorie pronunţat ascendentă în lunile următoare şi va atinge nivelul de 4,1% în luna decembrie, pe fondul așteptărilor privind creșterea prețului la gaze și la carburanți.

"Rata anuală a inflaţiei se va înscrie pe o traiectorie pronunţat ascendentă în lunile următoare, atingând 4,1% în luna decembrie. Natura preponderent temporară a şocurilor anticipate pentru acest an, va implica ulterior efecte de bază favorabile, urmând ca rata anuală a inflaţiei să coboare până la 3% la finele anului 2022", se spune în raport.

Comparativ cu Raportul asupra inflaţiei din martie, revizuirile ratei anuale a inflaţiei IPC sunt consistente pentru finalul anului 2021 (+0,7 puncte procentuale), respectiv +0,2 puncte procentuale pentru decembrie 2022.

Astfel, rata anuală a inflaţiei în scenariul de bază ar urma să ajungă la 3,5% la finalul trimestrului II din acest an şi să urce la 4,1% la finalul trimestrului III, respectiv să se menţină la 4,1% la finalul trimestrului IV.

Aceasta ar urma să coboare la 3,1% la finalul primului trimestru din 2022 şi la 3% la finele trimestrului II, pentru ca să se menţină la această valoare până la sfârşitul primului trimestru din 2023.

De asemenea, preţul la gazele naturale va fi marcat de o majorare semnificativă în luna iulie, în cuantum de 10%, în contextul previzionării unor ajustări ascendente cu ocazia reînnoirii anuale a contractelor între furnizori şi clienţii finali, pe fondul creşterilor semnificative ale cotaţiilor pe Bursa Română de Mărfuri.

Citește și: Curs valutar. Leul recuperează ușor față de euro și dolar
Potrivit BNR, creșterea prețului la combustibili, energie electrică şi gaze naturale, a înregistrat în trimestrul I 2021 o creștere de 7,3%. Valoarea previzionată pentru finele anului curent este de 9,9%. Ulterior, începând cu anul 2022, pe fondul manifestării unui efect de bază substanţial, dinamica anuală este proiectată a se înscrie pe un trend descendent şi a atinge nivelul de 1,5% în decembrie 2022, respectiv de 0,6% în trimestrul I 2023.

Ritmul anual de creştere a preţurilor combustibililor este prognozat în accelerare până în trimestrul III 2021, în contextul majorărilor recente ale cotaţiilor ţiţeiului, urmând a decelera ulterior. Prognoza indică nivelul de 7,5% la sfârşitul anului curent şi de 1,8% la finele anului 2022.

BNR menţionează că traiectoria a fost revizuită ascendent faţă de Raportul asupra inflaţiei precedent, mai substanţial pe parcursul anului 2021 (cu 2,5 puncte procentuale la finele anului curent, respectiv cu 0,4 puncte procentuale la sfârşitul celui viitor). Această reevaluare s-a produs ca urmare a actualizării traiectoriei preţului petrolului Brent, pe baza cotaţiilor futures, la valori mai ridicate decât cele previzionate anterior, dar şi a anticipării unei traiectorii mai apreciate pentru dolarul SUA în raport cu euro, cu impact asupra cursului de schimb dolar/leu, relevant pentru evoluţia preţurilor în lei ale acestei categorii de produse.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele se vor împrumuta mai puțin în luna mai

Ministerul Finanțelor și-a stabilit programul de...

WhatsApp se transformă! O noutate extraordinară

Asta da, veste! Ce pregătesc cei de la Meta

Reducerea dobânzilor: FED nu se grăbește, mai ia o pauză

Rezerva Federală a Statelor Unite a dat tonul: o...

Mai puțini cozonaci pe piață, dar mai ieftini, anunță ROMPAN

Preşedintele Patronatului Român din Industria de...

Lockheed Martin, contract istoric în Australia

Compania americană Lockheed Martin a anunțat că divizia...

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...

China își flexează mușchii și testează al treilea portavion

Presa de stat chineză a anunțat că primul portavion de...

De Sărbători, românii riscă amenzi de până la 5000 de lei

Sunt prevederi legislative pe care românii fie nu le...

Record de mortalitate în fermele de somon din Norvegia

Aproape 63 de milioane de somoni au murit prematur anul...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel