BNR revizuiește nivelul inflaţiei: Traiectorie pronunțat ascendentă

Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Declaratie a lui Mohammad Murad
Declaratie a lui Mohammad Murad
Rata anuală a inflaţiei se va înscrie pe o traiectorie pronunţat ascendentă în lunile următoare şi va atinge nivelul de 4,1% în luna decembrie, pe fondul așteptărilor privind creșterea prețului la gaze și la carburanți.

"Rata anuală a inflaţiei se va înscrie pe o traiectorie pronunţat ascendentă în lunile următoare, atingând 4,1% în luna decembrie. Natura preponderent temporară a şocurilor anticipate pentru acest an, va implica ulterior efecte de bază favorabile, urmând ca rata anuală a inflaţiei să coboare până la 3% la finele anului 2022", se spune în raport.

Comparativ cu Raportul asupra inflaţiei din martie, revizuirile ratei anuale a inflaţiei IPC sunt consistente pentru finalul anului 2021 (+0,7 puncte procentuale), respectiv +0,2 puncte procentuale pentru decembrie 2022.

Astfel, rata anuală a inflaţiei în scenariul de bază ar urma să ajungă la 3,5% la finalul trimestrului II din acest an şi să urce la 4,1% la finalul trimestrului III, respectiv să se menţină la 4,1% la finalul trimestrului IV.

Aceasta ar urma să coboare la 3,1% la finalul primului trimestru din 2022 şi la 3% la finele trimestrului II, pentru ca să se menţină la această valoare până la sfârşitul primului trimestru din 2023.

De asemenea, preţul la gazele naturale va fi marcat de o majorare semnificativă în luna iulie, în cuantum de 10%, în contextul previzionării unor ajustări ascendente cu ocazia reînnoirii anuale a contractelor între furnizori şi clienţii finali, pe fondul creşterilor semnificative ale cotaţiilor pe Bursa Română de Mărfuri.

Citește și: Curs valutar. Leul recuperează ușor față de euro și dolar
Potrivit BNR, creșterea prețului la combustibili, energie electrică şi gaze naturale, a înregistrat în trimestrul I 2021 o creștere de 7,3%. Valoarea previzionată pentru finele anului curent este de 9,9%. Ulterior, începând cu anul 2022, pe fondul manifestării unui efect de bază substanţial, dinamica anuală este proiectată a se înscrie pe un trend descendent şi a atinge nivelul de 1,5% în decembrie 2022, respectiv de 0,6% în trimestrul I 2023.

Ritmul anual de creştere a preţurilor combustibililor este prognozat în accelerare până în trimestrul III 2021, în contextul majorărilor recente ale cotaţiilor ţiţeiului, urmând a decelera ulterior. Prognoza indică nivelul de 7,5% la sfârşitul anului curent şi de 1,8% la finele anului 2022.

BNR menţionează că traiectoria a fost revizuită ascendent faţă de Raportul asupra inflaţiei precedent, mai substanţial pe parcursul anului 2021 (cu 2,5 puncte procentuale la finele anului curent, respectiv cu 0,4 puncte procentuale la sfârşitul celui viitor). Această reevaluare s-a produs ca urmare a actualizării traiectoriei preţului petrolului Brent, pe baza cotaţiilor futures, la valori mai ridicate decât cele previzionate anterior, dar şi a anticipării unei traiectorii mai apreciate pentru dolarul SUA în raport cu euro, cu impact asupra cursului de schimb dolar/leu, relevant pentru evoluţia preţurilor în lei ale acestei categorii de produse.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...


pixel