Pe ansamblu, contul curent şi contul de capital au cumulat un deficit de 6,8 miliarde euro. Aproape 84% din deficitul contului curent (9,2 miliarde euro) şi peste 78% din excedentul contului de capital (3,3 miliarde euro) au provenit din tranzacţii cu statele Uniunii Europene (UE). Din deficitul de cont curent înregistrat cu ţările UE, cel înregistrat cu zona euro (ZE10) a reprezentat, ca şi în anul anterior, aproximativ 48% (4,4 miliarde euro).
Pe parcursul anului 2020, contul financiar a înregistrat intrări nete de 8,2 miliarde euro, determinate de acumulări nete de pasive, preponderent de natura investiţiilor de portofoliu, dar şi de natura investiţiilor directe. Din perspectiva structurii geografice, contul financiar a fost influenţat, ca şi contul curent şi de capital, de relaţia cu Uniunea Europeană.
Conform raportului, în anul 2020, balanţa de plăţi a României a consemnat un sold negativ al contului curent de 10,979 miliarde de euro, comparativ cu 10,905 miliarde de euro în 2019. Ponderea deficitului contului curent în PIB a fost de 5%, comparativ cu 4,9% în anul precedent, creşterea cu 0,1 puncte procentuale provenind preponderent din majorarea deficitului înregistrat de balanţa bunurilor (în creştere cu 0,7 puncte procentuale din PIB).
Veniturile primare au înregistrat o creştere
Evoluţia contului curent şi a componentelor sale relevă accentuarea deficitului balanţei bunurilor cu 6,1% în 2020 faţă de anul anterior, pe fondul scăderii mai rapide a exporturilor, ca efect al contractării activităţii economice, faţă de cea importurilor, a căror rezistenţă a fost determinată de cererea pentru produse specifice combaterii pandemiei. Balanţa serviciilor a înregistrat un excedent majorat cu 9,1% faţă de anul 2019, pe fondul reducerii deficitului serviciilor de turism, în contextul diminuării călătoriilor internaţionale, concomitent cu consolidarea excedentului asociat serviciilor informatice şi informaţionale. Veniturile primare au înregistrat o creştere cu 7% a deficitului, având drept cauză principală diminuarea influxurilor băneşti reprezentate de remunerarea salariaţilor, în contextul restrângerii activităţii economice la nivel mondial. Veniturile secundare au sporit cu peste 30%, fiind favorizate de influxurile din fonduri europene de natura transferurilor curente.
Potrivit BNR, în anul 2020, balanţa bunurilor şi serviciilor a înregistrat un deficit de 9,5 miliarde euro, în creştere cu 3,3% faţă de valoarea consemnată în anul precedent, ca efect al majorării cu aproximativ 6% a deficitului rezultat din comerţul cu bunuri.
De asemenea, raportul arată că, în anul 2020, soldul negativ al balanţei bunurilor a fost de 18,942 miliarde de euro, în creştere cu 6,1% faţă de anul precedent, exporturile reducându-se cu 8,7%, iar importurile cu 5,4%. Ponderea deficitului balanţei bunurilor în PIB a crescut cu 0,7 puncte procentuale, până la 8,7%.
Curs valutar BNR. Ce se întâmplă cu LEUL și EURO
Mesajul DNA: Suntem cu ochii pe bani
PNRR. BNR, analiză pesimistă. Cauzele, explicate într-un raport
Soarta exporturilor nu arată prea bine
Pe parcursul anului 2020, cel mai ridicat nivel al deficitului bunurilor s-a înregistrat în luna decembrie (2,065 miliarde de euro), iar cel mai redus în mai (1,284 miliarde de euro).
Pe zone geografice, deficitul balanţei bunurilor a fost generat în proporţie de 76,8% de comerţul intracomunitar, comerţul extracomunitar având o influenţă de 23,2%.
Exportul intracomunitar s-a cifrat în anul 2020 la 42,161 miliarde de euro, în scădere cu 7,4% faţă de anul precedent. Ponderea exportului intracomunitar în total exporturi a fost de 73,2%, în creştere cu 1 punct procentual comparativ cu anul 2019, majorarea ponderii provenind în special din exportul către Germania, Ungaria şi Polonia.
Exportul de bunuri extracomunitar a însumat 15,408 miliarde de euro, mai puţin cu 12,3% faţă de anul 2019, având o pondere de 26,8% în exporturile de bunuri totale, inferioară cu 1 punct procentual celei din anul 2019. Principalele zece ţări partenere la export, reprezentând 65,1% din exportul total al anului 2020, au fost: Germania (22,9% din total exporturi), Italia (8,8%), Franţa (6,8%), Ungaria (5,2%), Bulgaria (3,9%), Polonia (3,9%), Turcia (3,6%), Ţările de Jos (3,4%), Marea Britanie (3,3%), Cehia (3,2%).
Importul intracomunitar s-a cifrat în anul 2020 la 56,703 miliarde euro, în scădere cu 3,8% faţă de anul precedent. Ponderea importului intracomunitar în importurile totale de bunuri s-a mărit cu 1,3 puncte procentuale faţă de anul 2019, ajungând la 74,1%, majorarea consemnându-se în special pe relaţiile cu Germania, Ungaria şi Polonia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Alegerea lui Donald Trump în...
Agenția Națională de...
România a primit un semnal...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...