În sfârșit, o veste bună vine de la BNR

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Sediul BNR
Sediul BNR
Ritmul de creştere a deficitului de cont curent din 2020, de 0,7%, s-a atenuat faţă de anul anterior (14,8%), în timp ce excedentul contului de capital şi-a accelerat sensibil ritmul, de la 13,3% la 46,6%, potrivit Raportului anual al Băncii Naţionale a României "Balanţa de plăţi şi poziţia investiţională internaţională a României".

Pe ansamblu, contul curent şi contul de capital au cumulat un deficit de 6,8 miliarde euro. Aproape 84% din deficitul contului curent (9,2 miliarde euro) şi peste 78% din excedentul contului de capital (3,3 miliarde euro) au provenit din tranzacţii cu statele Uniunii Europene (UE). Din deficitul de cont curent înregistrat cu ţările UE, cel înregistrat cu zona euro (ZE10) a reprezentat, ca şi în anul anterior, aproximativ 48% (4,4 miliarde euro).

Pe parcursul anului 2020, contul financiar a înregistrat intrări nete de 8,2 miliarde euro, determinate de acumulări nete de pasive, preponderent de natura investiţiilor de portofoliu, dar şi de natura investiţiilor directe. Din perspectiva structurii geografice, contul financiar a fost influenţat, ca şi contul curent şi de capital, de relaţia cu Uniunea Europeană.

Conform raportului, în anul 2020, balanţa de plăţi a României a consemnat un sold negativ al contului curent de 10,979 miliarde de euro, comparativ cu 10,905 miliarde de euro în 2019. Ponderea deficitului contului curent în PIB a fost de 5%, comparativ cu 4,9% în anul precedent, creşterea cu 0,1 puncte procentuale provenind preponderent din majorarea deficitului înregistrat de balanţa bunurilor (în creştere cu 0,7 puncte procentuale din PIB).

Veniturile primare au înregistrat o creştere

Evoluţia contului curent şi a componentelor sale relevă accentuarea deficitului balanţei bunurilor cu 6,1% în 2020 faţă de anul anterior, pe fondul scăderii mai rapide a exporturilor, ca efect al contractării activităţii economice, faţă de cea importurilor, a căror rezistenţă a fost determinată de cererea pentru produse specifice combaterii pandemiei. Balanţa serviciilor a înregistrat un excedent majorat cu 9,1% faţă de anul 2019, pe fondul reducerii deficitului serviciilor de turism, în contextul diminuării călătoriilor internaţionale, concomitent cu consolidarea excedentului asociat serviciilor informatice şi informaţionale. Veniturile primare au înregistrat o creştere cu 7% a deficitului, având drept cauză principală diminuarea influxurilor băneşti reprezentate de remunerarea salariaţilor, în contextul restrângerii activităţii economice la nivel mondial. Veniturile secundare au sporit cu peste 30%, fiind favorizate de influxurile din fonduri europene de natura transferurilor curente.

Potrivit BNR, în anul 2020, balanţa bunurilor şi serviciilor a înregistrat un deficit de 9,5 miliarde euro, în creştere cu 3,3% faţă de valoarea consemnată în anul precedent, ca efect al majorării cu aproximativ 6% a deficitului rezultat din comerţul cu bunuri.

De asemenea, raportul arată că, în anul 2020, soldul negativ al balanţei bunurilor a fost de 18,942 miliarde de euro, în creştere cu 6,1% faţă de anul precedent, exporturile reducându-se cu 8,7%, iar importurile cu 5,4%. Ponderea deficitului balanţei bunurilor în PIB a crescut cu 0,7 puncte procentuale, până la 8,7%.

Curs valutar BNR. Ce se întâmplă cu LEUL și EURO

Mesajul DNA: Suntem cu ochii pe bani

PNRR. BNR, analiză pesimistă. Cauzele, explicate într-un raport

Soarta exporturilor nu arată prea bine

Pe parcursul anului 2020, cel mai ridicat nivel al deficitului bunurilor s-a înregistrat în luna decembrie (2,065 miliarde de euro), iar cel mai redus în mai (1,284 miliarde de euro).

Pe zone geografice, deficitul balanţei bunurilor a fost generat în proporţie de 76,8% de comerţul intracomunitar, comerţul extracomunitar având o influenţă de 23,2%.

Exportul intracomunitar s-a cifrat în anul 2020 la 42,161 miliarde de euro, în scădere cu 7,4% faţă de anul precedent. Ponderea exportului intracomunitar în total exporturi a fost de 73,2%, în creştere cu 1 punct procentual comparativ cu anul 2019, majorarea ponderii provenind în special din exportul către Germania, Ungaria şi Polonia.

Exportul de bunuri extracomunitar a însumat 15,408 miliarde de euro, mai puţin cu 12,3% faţă de anul 2019, având o pondere de 26,8% în exporturile de bunuri totale, inferioară cu 1 punct procentual celei din anul 2019. Principalele zece ţări partenere la export, reprezentând 65,1% din exportul total al anului 2020, au fost: Germania (22,9% din total exporturi), Italia (8,8%), Franţa (6,8%), Ungaria (5,2%), Bulgaria (3,9%), Polonia (3,9%), Turcia (3,6%), Ţările de Jos (3,4%), Marea Britanie (3,3%), Cehia (3,2%).

Importul intracomunitar s-a cifrat în anul 2020 la 56,703 miliarde euro, în scădere cu 3,8% faţă de anul precedent. Ponderea importului intracomunitar în importurile totale de bunuri s-a mărit cu 1,3 puncte procentuale faţă de anul 2019, ajungând la 74,1%, majorarea consemnându-se în special pe relaţiile cu Germania, Ungaria şi Polonia. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...


pixel