BNR: tot ca înainte. Dar cu alte cuvinte şi mai scump
Autor: Elena Cristian | 18 oct 2018, 08:20
Banca Naţională a României a lansat programul “adio casa”, titrează unii colegi din presă. Adio credite, adio consum, viaţa pe datorie va fi doar un vis frumos, se aud voci la unison. Scormonind însă în decizia BNR, dar mai ales în istoria recentă a unor astfel de decizii, vedem că sunt toate premisele ca lucrurile să râmână fix la fel. Sau, cu puţină inventivitate (de care băncile nu au dus lipsă vreodată) chiar mai bine. Dar cu siguranţă ceva mai scump.

Pe scurt: de la anul, nivelul maxim al gradului de îndatorare va fi de 40% din venitul net la creditele în lei şi 20% la cele în valută, în timp ce pentru pentru creditele aferente achiziţionării primei locuinţe rata maximă de îndatorare este majorată cu 5 puncte procentuale, potrivit Regulamentului pentru modificarea condiţiilor de creditare aprobat, miercuri, de Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României. Există şi o expcepţie de la regulă: creditele de refinanţare care nu se supun acestor reglementări. Fiecare decizie este explicată în detaliu, concluzia consilierului guvernatorulu BNR fiind aceea că: “această reglementare priveşte îndeosebi creditele mici. Ele sunt şi cele mai periculoase. Credite de nevoi personale, credite pentru un aragaz, pentru un televizor. Creditele mari, la locuinţe, în general au avut rate de neperformanţă mai mici. Ratele mari de neperformanţă au fost la creditele joase”.

Ce avem noi aici: aproape trei luni în care băncile pot da credite cu nemiluita după actualele reguli. BNR spune clar că, dacă ai primit aprobarea anul asta, nu contează când iei creditul, regulile sunt cele de acum. Concluzia, un boom al creditării. Mai ales pe sfârşit de an, când consumul şi aşa exlodează. Ştiu ca nu prea mai sunt bani la Prima Casă, dar aici gradul de îndatorare a fost majorat şi nu diminuat aşa că puteţi aştepta până la anul.

Ce mai putem adăuga pe listă:

-imposibilitatea de a mai lua un credit în valută. Mai toate băncile au scos acest produs din ofertă, aşa că decizia este mai degrabă una de imagine, fără un impact major.. Lupta cu ROBOR se va duce tot în masă.

-creditele de consum: mai greu de acccesat. Există atâtea variante de finanţare a frigiderului sau televizorului prin magazine, încât nici nu mai are rost să facem o disicuţie elaborată.

Sigur, BNR a vrut să se asigure că dacă vine noua criză nu i se va mai reproşa lipsa de acţiune ca în 2018. Măcar a învăţat ceva pentru sine din ceea ce s-a petrecut acum zece ani.

În rest…aţi mai auzit ceva de reducerea dobânzilor la IFN-uri? Tot o decizie BNR, contracarată cu brio de cei care dau credite pentru frigidere.

Aşa că, nu vă speriaţi, va fi tot ca înainte, dar mai scump. Pentru cel care ia. Nu pentru cel care dă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Ora de iarnă 2022: Când se schimbă, de fapt, ora în acest an

Trecerea la ora de iarnă 2022 ar putea fi ultima,...

Bani pentru polițiști. S-au schimbat datele problemei

Este un termen care a fost prelungit, până acum, de trei...

Codul muncii. Se introduc noi tipuri de contracte de muncă

Codul muncii se modifică și apar noi tipuri de contracte...

Nivelul de radiații din România. Anunțul făcut de CNCAN

Măsurătorile efectuate în România confirmă valori...

Crossuri externe