BNR: tot ca înainte. Dar cu alte cuvinte şi mai scump
Autor: Elena Cristian
Data actualizării:
Data publicării:
Banca Naţională a României a lansat programul “adio casa”, titrează unii colegi din presă. Adio credite, adio consum, viaţa pe datorie va fi doar un vis frumos, se aud voci la unison. Scormonind însă în decizia BNR, dar mai ales în istoria recentă a unor astfel de decizii, vedem că sunt toate premisele ca lucrurile să râmână fix la fel. Sau, cu puţină inventivitate (de care băncile nu au dus lipsă vreodată) chiar mai bine. Dar cu siguranţă ceva mai scump.

Pe scurt: de la anul, nivelul maxim al gradului de îndatorare va fi de 40% din venitul net la creditele în lei şi 20% la cele în valută, în timp ce pentru pentru creditele aferente achiziţionării primei locuinţe rata maximă de îndatorare este majorată cu 5 puncte procentuale, potrivit Regulamentului pentru modificarea condiţiilor de creditare aprobat, miercuri, de Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României. Există şi o expcepţie de la regulă: creditele de refinanţare care nu se supun acestor reglementări. Fiecare decizie este explicată în detaliu, concluzia consilierului guvernatorulu BNR fiind aceea că: “această reglementare priveşte îndeosebi creditele mici. Ele sunt şi cele mai periculoase. Credite de nevoi personale, credite pentru un aragaz, pentru un televizor. Creditele mari, la locuinţe, în general au avut rate de neperformanţă mai mici. Ratele mari de neperformanţă au fost la creditele joase”.

Ce avem noi aici: aproape trei luni în care băncile pot da credite cu nemiluita după actualele reguli. BNR spune clar că, dacă ai primit aprobarea anul asta, nu contează când iei creditul, regulile sunt cele de acum. Concluzia, un boom al creditării. Mai ales pe sfârşit de an, când consumul şi aşa exlodează. Ştiu ca nu prea mai sunt bani la Prima Casă, dar aici gradul de îndatorare a fost majorat şi nu diminuat aşa că puteţi aştepta până la anul.

Ce mai putem adăuga pe listă:

-imposibilitatea de a mai lua un credit în valută. Mai toate băncile au scos acest produs din ofertă, aşa că decizia este mai degrabă una de imagine, fără un impact major.. Lupta cu ROBOR se va duce tot în masă.

-creditele de consum: mai greu de acccesat. Există atâtea variante de finanţare a frigiderului sau televizorului prin magazine, încât nici nu mai are rost să facem o disicuţie elaborată.

Sigur, BNR a vrut să se asigure că dacă vine noua criză nu i se va mai reproşa lipsa de acţiune ca în 2018. Măcar a învăţat ceva pentru sine din ceea ce s-a petrecut acum zece ani.

În rest…aţi mai auzit ceva de reducerea dobânzilor la IFN-uri? Tot o decizie BNR, contracarată cu brio de cei care dau credite pentru frigidere.

Aşa că, nu vă speriaţi, va fi tot ca înainte, dar mai scump. Pentru cel care ia. Nu pentru cel care dă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel