BNR: tot ca înainte. Dar cu alte cuvinte şi mai scump

Autor: Elena Cristian
Data actualizării:
Data publicării:
Banca Naţională a României a lansat programul “adio casa”, titrează unii colegi din presă. Adio credite, adio consum, viaţa pe datorie va fi doar un vis frumos, se aud voci la unison. Scormonind însă în decizia BNR, dar mai ales în istoria recentă a unor astfel de decizii, vedem că sunt toate premisele ca lucrurile să râmână fix la fel. Sau, cu puţină inventivitate (de care băncile nu au dus lipsă vreodată) chiar mai bine. Dar cu siguranţă ceva mai scump.

Pe scurt: de la anul, nivelul maxim al gradului de îndatorare va fi de 40% din venitul net la creditele în lei şi 20% la cele în valută, în timp ce pentru pentru creditele aferente achiziţionării primei locuinţe rata maximă de îndatorare este majorată cu 5 puncte procentuale, potrivit Regulamentului pentru modificarea condiţiilor de creditare aprobat, miercuri, de Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României. Există şi o expcepţie de la regulă: creditele de refinanţare care nu se supun acestor reglementări. Fiecare decizie este explicată în detaliu, concluzia consilierului guvernatorulu BNR fiind aceea că: “această reglementare priveşte îndeosebi creditele mici. Ele sunt şi cele mai periculoase. Credite de nevoi personale, credite pentru un aragaz, pentru un televizor. Creditele mari, la locuinţe, în general au avut rate de neperformanţă mai mici. Ratele mari de neperformanţă au fost la creditele joase”.

Ce avem noi aici: aproape trei luni în care băncile pot da credite cu nemiluita după actualele reguli. BNR spune clar că, dacă ai primit aprobarea anul asta, nu contează când iei creditul, regulile sunt cele de acum. Concluzia, un boom al creditării. Mai ales pe sfârşit de an, când consumul şi aşa exlodează. Ştiu ca nu prea mai sunt bani la Prima Casă, dar aici gradul de îndatorare a fost majorat şi nu diminuat aşa că puteţi aştepta până la anul.

Ce mai putem adăuga pe listă:

-imposibilitatea de a mai lua un credit în valută. Mai toate băncile au scos acest produs din ofertă, aşa că decizia este mai degrabă una de imagine, fără un impact major.. Lupta cu ROBOR se va duce tot în masă.

-creditele de consum: mai greu de acccesat. Există atâtea variante de finanţare a frigiderului sau televizorului prin magazine, încât nici nu mai are rost să facem o disicuţie elaborată.

Sigur, BNR a vrut să se asigure că dacă vine noua criză nu i se va mai reproşa lipsa de acţiune ca în 2018. Măcar a învăţat ceva pentru sine din ceea ce s-a petrecut acum zece ani.

În rest…aţi mai auzit ceva de reducerea dobânzilor la IFN-uri? Tot o decizie BNR, contracarată cu brio de cei care dau credite pentru frigidere.

Aşa că, nu vă speriaţi, va fi tot ca înainte, dar mai scump. Pentru cel care ia. Nu pentru cel care dă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin

pixel