Aceste prognoze erau valabile şi în cazul împrumuturilor acordate populaţiei, atât pe zona de credite imobiliare, cât şi a celor de consum.
În opinia băncilor, factorii care au avut o contribuţie mai mare la evoluţia standardelor de creditare au fost situaţia actuală sau aşteptată a capitalului băncilor şi deciziile de politică monetară sau prudenţială ale BNR.
Doar 3,3% din bănci au apreciat că înăsprirea standardelor a fost determinată de aşteptările privind situaţia economică generală.
Cererea de credite este estimată să se reducă şi în T2 2020, băncile semnalând acest lucru într-o proporţie însemnată în cazul cererii din partea populaţiei, cât şi a IMM-urilor pentru credite pe termen lung.
Astfel, circa 40% din băncile din sondaj au declarat că prognozează o scădere cel puţin moderată a cererii de credite pe termen lung din partea IMM.
O bancă din România a șters datoria unei familii cu trei copii
Primele trei luni ale anului s-au evidenţiat şi printr-o creştere a riscului aferent tuturor sectoarelor de activitate, cele mai ridicate procente semnalate de bănci fiind în transport şi comunicaţii, energie şi turism.
În ceea ce priveşte creditarea populaţiei, în primul trimestru al anului, o proporţie însemnată a instituţiilor de credit a semnalat o înăsprire a standardelor de creditare, atât pentru creditele destinate achiziţiei de locuinţe şi terenuri (procent net de 12%), cât şi în cazul împrumuturilor pentru consum (21,4 %).
Băncile estimează pentru T2 continuarea acestei tendinţe (procent net de 44,9% asociat creditelor imobiliare, procent net de 59,9% asociat creditelor de consum).
Dintre factorii care au condus la înăsprirea standardelor de creditare pentru împrumuturile de consum, băncile au identificat aşteptările privind situaţia financiară a populaţiei (procent net de 21,4 la sută) şi riscul asociat bonităţii clienţilor (procent net de 3,8 la sută)
Băncile au raportat pentru primle trei luni din 2020 scăderea moderată a cererii în cazul ambelor categorii de credite destinate populaţiei (procent net de -30 la sută pentru creditele imobiliare, procent net de -42 la sută pentru cele de consum).
Aşteptările pentru următorul trimestru sunt de declin al cererii de împrumuturi pentru locuinţe şi terenuri (procent net de -88 la sută), dar şi în cazul creditelor de consum (procent net de -86 la sută).
Băncile au raportat o creştere a ponderii solicitărilor de credite respinse primul trimestru, în cazul ambelor categorii de credite acordate populaţiei (procent net de 20,7 la sută pentru creditele imobiliare, procent net de 13,9 la sută pentru cele de consum).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...