Scădere cu 5% a volumului lucrărilor de construcţii. Date INS
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
„Serviciul nostru care are sarcină verificări în domeniul prevenirii spălării banilor face verificări la 16 - 17 bănci implicate într-o tranzacţie destul de ciudată", a declarat Cinteză la conferinţa „Anul financiar bancar 2020", organizată de FinMedia şi Piaţa Financiară.
Pe data de 20 februarie, BNR a trimis Asociației Române a Băncilor o scrisoare prin care detalia mecanismul folosit de bănci, a mai spus Cinteză.
Potrivit acestuia, tranzacția suspectă ar fi fost inițiată în afara țării, dar băncile locale nu au respectat normele privind verificarea clientelei.
„Frauda este externă, dar prin felul în care s-au aplicat aici normele de cunoaştere a clientelei, s-a favorizat, s-a continuat, un mecanism de spălare de bani iniţiat undeva în străinătate şi continuat pe teritoriul ţării noastre”, a spus Cinteză.
Combaterea spălării banilor. Mai multe state cer o lege unică în UE
El a mai declarat că una dintre băncile anchetate pare a fi foarte implicată „în a favoriza spălarea de bani, operaţiunile derulându-se printr-o singură unitate şi existând indicii suficiente ca aceste costuri să fie închise". Cinteză a precizat că DIICOT a deschis o acțiune penală în legătură cu tranzacția.
Șeful direcției de supraveghere din BNR a recomandat bancherilor să fie atenți la toate elementele care ar putea indica o tranzacție suspectă.
„V-am spus şi vă repet, nu ezitaţi să închideţi conturi atunci când aveţi cea mai mică suspiciune că se fac tranzacţii care vă pot cauza necazuri… Ceea ce s-a întâmplat la banca aceasta îmi aduce aminte de complicităţile despre care s-a tot vorbit în cazul Danske Bank…”, a spus Cinteză.
Atunci când o persoană deschide o mulțime de conturi sau când un simplu SRL primește bani din străinătate printr-un mecanism complicat, ar trebui să apară un semnal de alarmă, a mai declarat reprezentantul BNR.
„Vezi că sunt în spate numai cetăţeni din comuna Ghimpaţi din judeţul Giurgiu. Vezi că toate au sediul la aceeaşi adresă. Vezi că mulţi dintre ei s-au prezentat la deschiderea contului cu cetăţeni ucraineni sau ruşi... şi totuşi continui să deschizi astfel de conturi. Iar sumele acestea veneau de undeva din străinătate. Un SRL din comuna Ghimpaţi primeşte sume din străinătate printr-un mecanism pe care nu-l cunoşteam, e adevărat, dar prima operaţiune în contul respectiv e o sumă transferată din străinătate şi acolo fraudată printr-un mecanism pe care îl descriem în scrisoare”, a spus acesta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...