BNS cere europarlamentarilor români să voteze favorabil proiectul de Directivă privind salariile minime adecvate

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Premierul, despre PNRR și PENSIILE românilor. Vești NOI pentru PENSIONARI
Premierul, despre PNRR și PENSIILE românilor. Vești NOI pentru PENSIONARI
Blocul Naţional Sindical (BNS) face un apel public către toţi parlamentarii români din Parlamentul European, dar şi către partidele politice din România, de a fi alături de lucrătorii din România printr-un vot favorabil acordat proiectului de Directivă privind salariile minime adecvate, aşa cum a fost el avizat de Comisia pentru Ocupare.

"Mâine în Parlamentul European se votează proiectul de Directivă în forma amendată de Comisia pentru Ocupare. BNS v-a transmis deja o scrisoare cu rugămintea de a vota favorabil această iniţiativă. (...) Lucrătorii şi sindicatele din România vor urmări cu atenţie, la fel ca lucrătorii şi sindicatele din celelalte state membre, votul din Parlamentul European şi aşteaptă cu nerăbdare sprijinul celor pe care i-au votat să-i reprezinte în Parlamentul European, pentru începerea negocierilor pe baza raportului adoptat în Comisia EMPL (pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale, n.r).", se menţionează în comunicat.

Reprezentanţii BNS susţin că aproximativ 20% din salariaţii din România cu contracte de muncă cu timp complet şi 79% din salariaţii cu contract de muncă cu timp parţial au venituri salariale la nivelul salariului minim. Totodată, unul din opt salariaţi cu contract de muncă cu timp de muncă complet şi unul din doi salariaţi cu contract de muncă cu timp parţial sunt astăzi expuşi riscului de sărăcie în muncă.

Salariul minim net în România. Cel mai mic și cel mai mare

"Între 2019 şi 2021 s-au pierdut 126.000 de locuri de muncă cu timp complet, o parte din acestea au fost transformate în locuri de muncă cu timp parţial. Venitul salarial mediu pentru angajaţii cu contracte de muncă cu timp parţial este astăzi în termeni reali cu aproape 15% mai mic faţă de cel din 2019", se mai precizează în comunicat.

BNS reclamă multe nereguli

Potrivit sursei citate, ierarhiile salariale aproape au dispărut, negocierile colective au fost distruse, presiunea generată de nevoia de finanţare a sistemului de securitate socială este foarte mare, populaţia în vârstă de muncă îmbătrâneşte sau migrează. În acest context, conform BNS, singura pârghie de a asigura o distribuţie echitabilă a rezultatelor creşterii economice, dar şi singurul instrument pentru a stopa fenomenul migraţiei a rămas salariul minim.

"De mai bine de cinci ani încercăm să găsim un mecanism transparent de stabilire a salariului minim, nu s-a reuşit acest lucru, indiferent de culoarea politică a partidelor aflate la guvernare. Orice discuţie pe acest subiect a sfârşit prin luarea unei decizii unilaterale, fără fundamentare şi schimbată de la un an la altul. România are nevoie de forţă de muncă pregătită, lucrătorii din România au nevoie de salarii decente pentru a rămâne să muncească în ţară. De asemenea, România s-a angajat prin ratificarea unor instrumente internaţionale, precum Carta Socială Europeană revizuită, că va asigura un nivel decent al salariului minim.", se menţionează în document.

Dispare un salariu minim de la 1 ianuarie. Ce prevede noua hotărâre

Noua directivă, prijin pentru lucrătorii vulnerabili

În opinia reprezentanţilor BNS, Proiectul de Directivă iniţiat de Comisia Europeană pentru salarii minime adecvate, în forma modificată şi adoptată în Comisia pentru Ocupare şi Afaceri Sociale din Parlamentul European, reprezintă o şansă reală de a schimba situaţia celor mai vulnerabili lucrători din România. Astfel, creşterea arbitrară a salariului minim nu mai este suficientă.

"Zilnic, lucrătorii aud promisiuni că nimeni nu va fi lăsat în urmă. Această directivă are potenţialul de a îndeplini această promisiune, dar numai dacă raportul adoptat de Comisia pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale a Parlamentului European este confirmat de Plenul Parlamentului şi dacă negocierile cu Consiliul pot începe cât mai curând posibil. Amendamentele adoptate de Comisia pentru Ocupare sunt extrem de importante pentru a crea un climat de stabilitate şi pace socială, dar în principal pentru a asigura salariaţilor un nivel de trai decent.", se mai precizează în comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com

pixel