Boala incurabilă care ameninţă producţia de citrice şi scumpeşte sucul de portocale

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Boala înverzirii  citricelor. Foto: Pexels.com
Boala înverzirii  citricelor. Foto: Pexels.com
Inflația încetinește, dar micul dejun se scumpește.

În timp ce piețele de mărfuri sunt în scădere în ultimul an, unele dintre alimentele care stau pe masa noastră dimineața au avut creșteri spectaculoase.

Cacaua s-a scumpit cu peste 60%, zahărul cu peste 45%, dar poate cea mai spectaculoasă creștere de preț a fost la sucul de portocale, al cărui cost s-a dublat în acest an. Creșterea susținută a dus prețul concentratului de suc de portocale pe un teritoriu necunoscut, la peste 4 dolari/livră (8.8 dolari pe kg) - aproape dublul maximelor istorice anterioare. După atingerea acestui nivel foarte ridicat, am observat totuși o oarecare scădere a prețurilor în ultima săptămână, dar prețul ramane cu peste 80% mai mare decat era la începutul acestui an.

Această creștere este determinată în mod fundamental de perturbarea ofertei, care s-ar putea agrava odată cu intensificarea fenomenului El Nino. Nu există o  soluție rapidă, având în vedere că stocurile sunt scăzute și că portocalii au nevoie de la 4 până la 15 ani pentru a ajunge la maturitate. Această creștere mare a prețului sucului de portocale  a fost determinată de reducerea ofertelor din partea producătorilor dominanți din Brazilia (70% din total), Mexic (11%) și, mai ales, SUA (6%). Toți au fost afectați de o combinație de perturbări meteorologice și de răspândirea bolii înverzirii citricelor, arată o analiză eToro realizată de către Bogdan Maioreanu.

Boala înverzirii  citricelor este o boală incurabilă care afectează pomii ce produc citrice precum portocale, mandarine, lămâi, lămâi verzi, pomelo, grapefruit și alte fructe similare. În cazul portocalelor, aceasta are ca rezultat fructe mai mici, amare și diforme, care nu pot fi folosite pentru consum sau pentru alte utilizări. Boala este răspândită de o bacterie și este purtată de o insectă numită psilidă. Nu se cunoaște niciun tratament în prezent, iar arborii afectați trebuie distruși.

Se estimează că producția mondială de suc de portocale va fi cu 9% mai mică, până la 1,5 milioane de tone, iar producția din SUA va scădea cu o treime în perioada 2022 - 2023. Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care cererea globală a rămas în general stabilă în ultimul an, cererea mai slabă din Europa și SUA fiind compensată de creșterea puternică a piețelor emergente din China și a marilor producători de suc de portocale, Brazilia și Mexic. Pe termen mai lung, consumul global de suc de portocale a fost în scădere constantă din 2014, de la 1,36 litri pe cap de locuitor coborând până la cel mai scăzut nivel de 1,07 litri anul trecut. Dar estimările arată că vom asista la un consum stabil în perioada 2023-2026, de aproximativ 1,11 litri pe cap de locuitor, cu o scădere mai accentuată din nou la 1,07 litri în 2027. În ultimii ani însă stocurile globale au scăzut cu patru cincimi, ceea ce oferă o flexibilitate redusă pentru a face față oricărei perturbări, potrivit comentarului analistului eToro, Bogdan Maioreanu.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

foto: pexels.com
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Foto: pexels.com
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Bitcoin / Foto: Freepik
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik

pixel