Bogdan Chirieac, despre pensiile speciale: Ne învârtim în jurul cozii, nimeni nu vrea să abordeze în mod real problema
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
 Bogdan Chirieac, despre pensiile speciale: Ne învârtim în jurul cozii, nimeni nu vrea să abordeze în mod real problema
Bogdan Chirieac, despre pensiile speciale: Ne învârtim în jurul cozii, nimeni nu vrea să abordeze în mod real problema
Rezolvarea problemei pensiilor speciale este obligație în PNRR.  

Un proiect de lege care vizează reforma pensiilor speciale și de serviciu ar urma să fie adoptat de Guvern săptămâna aceasta. După adoptarea în Guvern, proiectul de lege va fi trimis în Parlament, pentru dezbateri, și va fi adoptat, cel mai probabil, în sesiunea care începe în februarie.

„Până la urmă, chestiunea aceasta cu pensiile speciale nu trebuia să existe în România”, a spus Bogdan Chirieac.

„Dacă vrei să recompensezi niște oameni cu profesii speciale, cum sunt magistrații, de pildă, sau militarii, găseai soluțiile din Occident, pentru a avea un venit și după pensionare. Sunt chestiuni de mare bun simț. Vă dau un exemplu: Judecătorul de instrucție din Belgia, care a descoperit corupția în Parlamentul European, are vârsta de 66 de ani. În România noi nu avem judecător de instrucție, dar un procuror de caz era la pensie de 20 de ani. Și, în general, ce numești pensie? Un venit care, după încetarea activității, este mai mare decât salariul pe care l-ai avut? Eu credeam că pensia este un venit pentru care ai contribuit în toată perioada în care ai fost în câmpul muncii pentru a avea când nu mai poți munci după o anumită vârstă”, a spus, marți după-amiază, analistul Bogdan Chirieac într-o intervenție telefonică la Antena 3 CNN.

„Noi ne învârtim în jurul cozii, nimeni nu vrea să abordeze în mod real problema”, a subliniat analistul.

Reforma pensiilor speciale este un jalon asumat de România în cadrul Planului de Redresare și Reziliență (PNRR).

„Au băgat în PNRR și din cauza aceasta se ceartă, să se facă ceva, că pensii speciale, că pensii de serviciu, că pensii... Alea nu sunt pensii... Mă rog... Dar să stăm liniștiți, nu se va schimba nimic. Deci ce va ieși de la Guvern va fi neconstituțional, va fi respins de Curtea Constituțională”, a mai spus Bogdan Chirieac.

„Pentru pensiile speciale, vor risca să piardă și banii din PNRR. Nu se va pune problema să schimbe ceva în mod real acolo. Îmi pare rău să spun asta”, a mai zis Bogdan Chirieac, potrivit DCNews.

La cât va ajunge pensia minimă garantată începând din 1 ianuarie 2023

Ministerul Finanțelor a lansat în dezbatere publică proiectul deja celebrei Ordonanțe de Urgență prin care sunt majorare veniturilor românilor, în special a celor vulnerabili. 

Documentul prezintă în detaliu toate măsurile prevăzute pentru 2023, de la creșterea punctului de pensie, la ajutoarele acordate de stat pentru persoanele cu venituri mici, inclusiv la plata facturilor la energie. 

În privința pensiilor, având în vedere că, din prima zi a anului viitor, punctul de pensie se va majora cu peste 10%, conform documentului lansat în dezbatere și care, pentru a intra în vigoare, trebuie adoptate de Guvern și publicate în Monitorul Oficial, astfel că pensia minimă garantată va ajunge la 1.125 de lei.

Proiectul de OUG pus în dezbatere acum la Finanțe stabilește că punctul de pensie ajunge de la 1 ianuarie la valoarea de 1.785 de lei, iar, începând cu 2024, această valoare se va majora cu rata medie anuală a inflației, plus 50% din creșterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

Cât despre indemnizația socială pentru pensionari (așa-zisa pensie minimă garantată) va fi de 1.125 de lei, de la 1 ianuarie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel