Bogdan Hossu (Cartel Alfa): Cauzele şi efectele migraţiei muncitorilor români în străinătate

Autor: Vlad Roibu
Data actualizării:
Data publicării:
Lucrător în construcții
Lucrător în construcții
EXCLUSIV
Românii preferă, pe bună dreptate, să plece în diaspora pentru a-și câștiga traiul decât să facă naveta într-un oraș din țară în care nu este sigur dacă banii pe care îi vor câștiga aici ar compensa efortul.

Bogdan Hossu liderul Confederației Naționale Sindicale ”Cartel Alfa” a subliniat, în cadrul celei mai recente ediții a emisiunii ”Totul despre bani”, unele lucruri care i-ar nemulțumi pe lucrătorii români atunci când se gândesc la un alt oraș din țară în care să lucreze.  

”Costurile legate de delocalizarea unei persoane dintr-o regiune în altă regiune sunt destul de mari și ținând cont de nivelurile de salarizare sunt practic imposibil de suportat. Noi am avut discuții cu Banca Mondială care a zis că sindicatele trebuie să fie pentru flexibilizarea forței de muncă și capacitatea lucrătorilor de a fi flexibili. Problema constă în costul abonamentului pe calea ferată, care este considerat transportul cel mai ieftin pe o distanță de 60 sau 80 km. În afară de timpul pe care îl pierzi, de o oră jumătate sau două, dacă nu pun și întârzierile trenurilor, o să constatăm că omul ar pierde între patru și șase ore pe zi încercând să fie flexibil. Al doilea lucru este costul abonamentului raportat la salariul minim pe economie net.

Aici sunt problemele pe care decidenții nu au reușit să le echilibreze, să facă o piață care să fie flexibilă dar în același timp să fie competitivă, să creeze un standard de viață adecvat pentru lucrători”, susține Bogdan Hossu.

 

Coșul de zi cu zi, tot mai scump

În plus, pe lângă transport, liderul sindical este de părere că o altă mare problemă a lucrătorului român constă în puterea lui de cumpărare, nu își poate asigura un trai decent.

”Avem o discrepanță masivă între valoarea salariului minim net și coșul minim pentru un trai decent”, a continuat Bogdan Hossu afirmând că de fapt gestionarea politicilor fiscale este unul dintre elementele care ar putea să rezolve problema însă inițiativele decidenților politici lasă de dorit.

 

Impozitul pe salariu

Pentru a demonstra spusele sale, Bogdan Hossu dă exemplu alte state UE care nu taxează atât de mult munca oamenilor precum o facem noi, un alt fenomen care îi face pe lucrători să se gândească mai mult la variantele pe care le au atunci când iau în calcul un alt loc pentru câștigarea existenței.

”Peste tot în spațiul Uniunii Europene politica fiscală era repartizată cam două treimi la capital și o treime la lucrători, numai la noi politica fiscală este transferată integral în sarcina lucrătorului, de ajunge lucrătorul ca din salariul brut să plece acasă cu aproape puțin mai mult de jumătatea venitului să brut, ceea ce nu este normal, nu îl face competitiv social, nu creează o piață a consumului intern.

Sunt mai multe elemente care duc, de fapt, la tensiuni sociale suplimentare, care nu sunt profitabile decât pe termen scurt, pentru că sunt anumite companii care, evident, beneficiază de acest lucru. Vedem mai ales multinaționalele care își optimizează circuitul fiscal și care realizează profituri nete în România mult mai mari decât cele din țările lor de origine, deși puterea de cumpărare e mai mică în România și în ciuda faptului că nu suntem decât a șasea țară din sațiul Uniunii Europene ca populație, deci nu avem o densitate atât de mare încât să spui că suntem numeroși și de aici ar putea să crească volumul masei de cumpărători”, a mai spus Bogdan Hossu, liderul CNS Cartel Alfa.

Mai multe în emisiunea DCBusiness:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Calendar fiscal

Modificări în declarația 100. Apare o nouă obligație fiscală

ANAF actualizează formularul 100, apare o nouă obligație...

Bună dimineața! /FOTO: Freepik
BVB

Bursa de Valori București începe săptămâna cu evoluții mixte

BET și BET-NG în scădere, BET-FI și BET-BK în ușoară...

Strângere de mână / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar
Investitorii români sunt îngrijorați
Indici bursieri
Autoturisme noi, transportate pe un trailer / Foto: Freepik

Furnizorii auto își joacă viitorul la bursă

Sectorul furnizorilor de echipamente auto traversează o...

Marcel Boloș
Bani

Băncile au împrumutat statul cu peste 540 milioane lei

Împrumuturi mai reduse în luna mai față de aprilie.

Foto: Freepik.com
Tractor
Farmacie

Trump a pus gând rău producătorilor de medicamente

Nu este pentru dată când președintele american atacă...

Diamante
Christine Lagarde / Foto: BCE / Flickr
Platformă
Banca Naționala a României
ANAF / Foto: DCBUsiness
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cu ochii pe grafice / FOTO: Freepik
Statul vrea să investească în fabricile de alimente / Foto: Freepik
foto: pexels.com
Pensionară / Foto: Freepik
Freepik.com
Firmele scapă de încă o serie de hârtii / Foto: Freepik

pixel