Bolile profesionale ale corporatiștilor. Riscurile muncii la birou

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Mâinile corporatiștilor sunt organe suprasolicitate
Mâinile corporatiștilor sunt organe suprasolicitate
Un loc de muncă aflat într-un birou, pe un scaun confortabil, este departe de a te feri de boli profesionale. Unele dintre acestea îi afectează în primul rând pe așa-numiții ”corporatiști”, angajați care stau în fiecare zi ore în șir în fața calculatorului. Câteva dintre aceste boli au intrat relativ recent în nomenclatorul medical, iar unele afecțiuni care până acum erau asociate cu locurile de muncă de exterior sau în medii nocive nu îi ocolesc nici pe ”corporatiști”.

Stresul și lipsa de mișcarea au fost indicate de multă vreme ca responsabile pentru deteriorarea sănătății celor care muncesc la birou, însă numărul factorilor de risc este mai mare și mai divers. În primul rând, evoluția tehnologică în ce privește construirea monitoarelor computerelor nu a eliminat riscul bolilor oculare. Chiar dacă intensitatea radiațiilor emise de noile monitoare a scăzut considerabil, bolile ochilor rămân foarte frecvente din cauza oboselii oculare generate de concentrarea privirii asupra unor pagini scrise.

Bolile tastării

Corporatiștii sunt predispuși la unele afecțiuni muscular-scheletale specifice generate de contactul unor părți ale corpului cu obiectele tehnologiei moderne. Cel mai răspândit este ”sindromul tunelului carpian”, care se manifestă prin dureri la încheieturile mâinii și care are prinntre cauzele cele mai frecvente suprasolicitarea încheieturii prin tastarea excesivă la computer. În unele cazuri, durerile se extind către umăr și pot duce la atrofie musculară și afectarea nervilor.

Boala face parte dintr-o categorie mai largă de boli, RSI (repetitive strain injury). Din aceeași categorie face parte și Degetul BlackBerry (BlackBerry Thumb), numele colocvial al sindromului De Quervain. Se manifestă prin dureri ale degetelor mari de la mâini, una dintre cauzele cele mai frecvente fiind tastarea pe dispozitivele mobile precum smartphone-uri sau tablete. Deși degetele mari sunt folosite cu precădere la tastare, medicii susțin că ar trebuie menajate deoarece ele nu au aceeași dexteritate pe care o posedă celelalte degete.

Sufocare la birou

Mai toți utilizatorii de computere știu cât este de importantă curățarea periodică a tastaturii pentru a înlătura praful și impuritățile care sunt un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Însă nu doar tastatura este un asemenea mediu și nici măcar cel mai periculos. Filtrele necurățate la timp ale aparatelor de aer condiționat reprezintă un risc și mai mare, nu doar pentru infecții bacteriene, cât mai ales pentru alergii generate de praful care se acumulează în aparatele de aer condiționat și apoi este reciclat în încăpere. Este una din cauzele suspectate pentru creșterea considerabilă a incidenței alergiilor.

Citește și:

Românii iau prânzul pe tastatură

Un alt dezavantaj al celor care muncesc la birouri este tendința lor către alimentație nesănătoasă, mai mare decât în cazul celor care își câștigă existența prin muncă fizică. Astfel, funcționarii au tendința să sară peste micul dejun, înlocuindu-le cu o cafea savurată în compania colegilor, iar pauza de prânz o folosesc deseori pentru a-și ostoi foamea cu produse fast-food, care prin excesul de calorii și grăsimi, favorizează apariția bolilor cardiovasculare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Banca / FOTO: Unsplash

Băncile europene în picaj accentuat. Un dezastru

Sectorul bancar mondial, pus la încercare de noile...

Mărfuri/FOTO: Freepik
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Flickr
Petrol / FOTO: Freepik
Nisipurile de aur / FOTO: Wikipedia
Ljubljana, capitala Sloveniei / FOTO: Wikipedia
Bursa
Cercetători / FOTO: Freepik
SpaceX/ FOTO:Wikipedia
Tristețe mare / FOTO: Freepik
Persoană cu handicap / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok, salvată pe ultima sută de metri de Trump

O decizie neașteptată a președintelui american.

Kim Jong Un / FOTO: KCNA
La bursă / FOTO: Freepik

Scăderi puternice la Bursa de Valori București

Prudență, cuvântul de ordine, roșu culoarea dominantă.

Bună dimineața! Să aveți o zi excelentă! / FOTO: Freepik
Răstolnița
O sa fie cam frig / FOTO: Freepik
Bani
Conductă
Eutelsat / FOTO: https://www.eutelsat.com/fr/home.html
Seismograf

Cutremur în România sâmbătă dimineață

Seismul s-a produs la ora 4,33.

Președintele Chinei, Xi Jinping

Donald Trump către Xi Jinping: „China a jucat prost”

Liderul american a reacționat prompt la decizia...

Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
New York / FOTO: Unsplash
Oare ce se va întâmpla?
Guvern sediu
Militari germani / FOTO: Wikipedia

Armata germană cumpără „muniții rătăcitoare”

Este vorba despre un tip de armament care joacă un rol...

ANAF introduce formularul 397. Cine depune și de când

Operatorii de platforme digitale care intermediază...

Avatar / FOTO: Captură ecran
Mecanic / FOTO: Freepik

pixel