Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
România a încălcat de mai multe ori Tratatul de Neproliferare Nucleară, la care era țară semnatară, însă încălcările au fost departe de a constitui pași concreți pentru obținerea bombei nucleare. În 1990, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) de la Viena a descoperit că Nicolae Ceaușescu a ajutat de fapt India să obțină arma nucleară. Astfel, el a dispus în 1986 transferul secret a 14 tone de apă grea către India. Apa grea, indispensabilă pentru programele atomice, fie ele civile, fie militare, fusese obținută din Norvegia pentru centrala de la Cernavodă.
O altă încălcare a Tratatului a fost confirmată după ce descoperirea, tot imediat după Revoluție, a 100 de mg de plutoniu separat în 1985 la Institutul de Cercetări Nucleare din Pitești. Plutoniul nedeclarat fusese obținut folosindu-se un reactor de producție americană pe care Ceaușescu îl primise în anii 70, pe vremea când era comunistul preferat al cancelariilor occidentale.
Chiar și așa, nu există nicio probă că se intenționa folosirea plutoniului în scopuri militare. Suspiciunile au început automat odată cu declanșarea programului nuclear civil, pe care oricum Ceaușescu, l-a întârziat astfel că centrala de la Cernavodă a fost dată în folosință mai târziu decât era planificat. În plus, armata română avea în dotare rachete sovietice pe care se puteau instala și focoase nucleare.
Citește și: Soarta reședințelor lui Nicolae Ceaușescu. GALERIE FOTO
Însă dincolo de aceste probe circumstanțiale, au fost doar temeri nejustificate. Astfel în iulie 1989, ministrul de Externe maghiar, Gyula Horn, afirma că România a amenințat Ungaria că este capabilă să folosească arma nucleară instalată pe rachete cu rază medie de acțiune. Chiar dacă oficialii români ar fi făcut aceste declarații, nu există nicio dovadă că acestea ar fi fost mai mult decât o lăudăroșenie fără fudament, mai ales că niciun oficial al Armatei Române nu a oferit indicii, după 1989, că ar fi fost în pregătire un program nuclear. De asemenea, zvonurile privind intențiile lui Ceaușescu au fost alimentate sistematic de spionajul sovietic pentru a-i speria pe americani, potrivit unor documente publicate recent.
Pe de altă parte, Securitatea superviza la un moment dat un program nuclear la Centrul de Cercetări Nucleare de la Măgurele, potrivit fostului director al acestuia, Mihai Bălășescu, însă chiar acesta susținea, într-un interviu în urmă cu câțiva ani pentru ”Evenimentul Zilei” că, dacă programul ar fi fost continuat, abia în 2000, România ar fi obținut o bombă atomică de mici dimensiuni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...