Bomba atomică a lui Ceaușescu. Faptele și legenda

Autor: Costin Spoială
Data actualizării:
Data publicării:
S-a aflat salariul lui Nicolae Ceaușescu!
S-a aflat salariul lui Nicolae Ceaușescu!
Nicolae Ceaușescu a fost suspectat la sfârșitul anilor 80 că intenționa ca România să fie dotată cu bombe atomice. Suspiciunile au ajuns și la urechea românilor care atunci ascultau pe ascuns posturile de radio ”Vocea Americii” sau ”Europa Liberă”. Sunt dovezi că dictatorul român ar fi încălcat regimul substanțelor radioactive așa cum era asumat de către România, însă probele legate de dezvoltarea bombei atomice rămân firave, fiind mai degrabă rezultatul temerilor celor din Occident sau ale vecinilor noștri legate de intențiile lui Ceaușescu. 

România a încălcat de mai multe ori Tratatul de Neproliferare Nucleară, la care era țară semnatară, însă încălcările au fost departe de a constitui pași concreți pentru obținerea bombei nucleare. În 1990, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) de la Viena a descoperit că Nicolae Ceaușescu a ajutat de fapt India să obțină arma nucleară. Astfel, el a dispus în 1986 transferul secret a 14 tone de apă grea către India. Apa grea, indispensabilă pentru programele atomice, fie ele civile, fie militare, fusese obținută din Norvegia pentru centrala de la Cernavodă.

O altă încălcare a Tratatului a fost confirmată după ce descoperirea, tot imediat după Revoluție, a 100 de mg de plutoniu separat în 1985 la Institutul de Cercetări Nucleare din Pitești. Plutoniul nedeclarat fusese obținut folosindu-se un reactor de producție americană pe care Ceaușescu îl primise în anii 70, pe vremea când era comunistul preferat al cancelariilor occidentale.

Chiar și așa, nu există nicio probă că se intenționa folosirea plutoniului în scopuri militare. Suspiciunile au început automat odată cu declanșarea programului nuclear civil, pe care oricum Ceaușescu, l-a întârziat astfel că centrala de la Cernavodă a fost dată în folosință mai târziu decât era planificat. În plus, armata română avea în dotare rachete sovietice pe care se puteau instala și focoase nucleare. 

Citește și: Soarta reședințelor lui Nicolae Ceaușescu. GALERIE FOTO

Însă dincolo de aceste probe circumstanțiale, au fost doar temeri nejustificate. Astfel în iulie 1989, ministrul de Externe maghiar, Gyula Horn, afirma că România a amenințat Ungaria că este capabilă să folosească arma nucleară instalată pe rachete cu rază medie de acțiune. Chiar dacă oficialii români ar fi făcut aceste declarații, nu există nicio dovadă că acestea ar fi fost mai mult decât o lăudăroșenie fără fudament, mai ales că niciun oficial al Armatei Române nu a oferit indicii, după 1989, că ar fi fost în pregătire un program nuclear. De asemenea, zvonurile privind intențiile lui Ceaușescu au fost alimentate sistematic de spionajul sovietic pentru a-i speria pe americani, potrivit unor documente publicate recent.

Pe de altă parte, Securitatea superviza la un moment dat un program nuclear la Centrul de Cercetări Nucleare de la Măgurele, potrivit fostului director al acestuia, Mihai Bălășescu, însă chiar acesta susținea, într-un interviu în urmă cu câțiva ani pentru ”Evenimentul Zilei” că, dacă programul ar fi fost continuat, abia în 2000, România ar fi obținut o bombă atomică de mici dimensiuni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Trebuie să pună mâna pe carte / FOTO: Freepik
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com

BCE ar putea reduce dobânda la 2% până în vară

Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...

Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Contor electric
Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup

pixel