Brevete tehnologice. UE lansează o procedură la OMC împotriva Chinei
Autor: Simona Haiduc | 07 dec 2022, 18:10
UE sare în apărarea Lituaniei
UE sare în apărarea Lituaniei
Uniunea Europeană a anunțat miercuri că a lansat o procedură împotriva Chinei la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) din cauza restricțiilor comerciale impuse Lituaniei și a obstrucționării acțiunilor în justiție ale companiilor europene cu privire la brevetele lor.

"În ambele cazuri, măsurile adoptate de autoritățile chineze sunt foarte dăunătoare pentru companiile europene", iar în cazul Lituaniei, "ele au un impact asupra funcționării pieței interne europene", a precizat Comisia Europeană. Bruxelles a sesizat deja ambele cazuri la OMC la începutul acestui an.

"Am fi preferat să rezolvăm aceste două cazuri sistemice importante printr-o serie de consultări și am consumat o grămadă de timp încercând să facem acest lucru, dar fără vreun rezultat. Prin urmare, nu am avut altă opțiune", a explicat vicepreședintele Comisiei Europene pentru comerț, Valdis Dombrovskis.

"Partenerii buni se tratează cu respect reciproc și ar trebui să aplice condiții de concurență loială. Este de datoria noastră să ne apărăm drepturile când China încalcă regulile comerțului mondial" sau, în cazul Lituaniei, "supune un stat membru al UE unei coerciții economice care afectează piața noastră unică", a insistat el. Lituania, membră a UE cu mai puțin de trei milioane de locuitori, a permis Taiwanului să deschidă o reprezentanță oficială în capitala sa Vilnius în noiembrie 2021 sub propriul nume - provocând furia Beijingului, care respinge orice utilizare oficială a cuvântului Taiwan și nu recunoaște statutul de stat al insulei, pe care o consideră una dintre provinciile sale.

Măsuri "discriminatorii" din partea Chinei

Comisia, care răspunde de politica comercială a UE, afirmă că poate dovedi că, începând din decembrie 2021, China aplică "măsuri discriminatorii și coercitive" exporturilor lituaniene și exporturilor de produse UE cu componente lituaniene. Propriile statistici chinezești arată o prăbușire de 80% pe an a schimburilor comerciale dintre Lituania și China în perioada ianuarie-octombrie. În cel de-al doilea caz, UE acuză Beijingul că împiedică drastic acțiunile în justiție ale companiilor europene ale căror brevete, în special în domeniul tehnologiei de telecomunicații, sunt utilizate ilegal de către firmele gigantului asiatic.

Începând din august 2020, instanțele din această țară pot interzice titularilor de brevete să se adreseze unei instanțe din afara Chinei pentru a-și valorifica drepturile prin intermediul unui "ordin de interdicție a urmăririi penale" într-o țară terță, iar orice încălcare a acestui ordin poate fi pedepsită cu o amendă zilnică de până la 130.000 de euro, potrivit UE. O dispoziție pe care Bruxelles-ul o consideră "incompatibilă cu acordul OMC privind aspectele legate de drepturile de proprietate intelectuală".

Citește și Protecționismul american obligă Europa să fie mai grijulie cu propria industrie

Statele Unite pun independența economică mai presus de susținerea aliaților lor și presează Uniunea Europeană să devină mai puțin dependentă de China. Ursula von der Leyen a anunțat că Europa va răspunde într-o manieră "bine calibrat" la legea americană de reducere a inflației. 

Europenii sunt indignați de Legea privind reducerea inflației (Inflation Reduction Act, IRA), o lege protecționistă adoptată în august, ce prevede subvenții în valoare de 369 de miliarde de dolari pentru tehnologiile "curate" din SUA. Dar americanilor nu le pasă. Imperativul lor este de a dezvolta industriile viitorului fără a depinde de China. O atitudine ce amintește Europei de propriile slăbiciuni, dar și de necesitata de a manifesta mai multă grijă și preocupare pentru propria industrie, scrie cotidianul economic francez Les Echos. 

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este conștientă de acest lucru, pe care l-a subliniat înaintea reuniunii Consiliului pentru comerț și tehnologie (TTC) SUA-UE, programat pentru aceste zile în SUA și care va aborda potențiale "derogări" de la IRA. Într-un discurs ținut duminică la Colegiul din Bruges, ea a anunțat că Uniunea "va răspunde în mod adecvat și bine calibrat la IRA", fără a declanșa un război comercial.

O strategie în trei puncte. În primul rând, "ajustarea regulilor" pentru a facilita investițiile publice. Europa permite deja acordarea de ajutoare de stat - 5,4 miliarde de euro au fost alocate în această vară industriei hidrogenului. Totuși, acest ajutor se concentrează asupra fazei inițiale de industrializare. Von der Leyen dorește ... Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Apple a lansat serviciu ”cumpără acum pătești mai târziu”

Apple a lansat marți serviciul său "cumpără acum,...

Tesla și General Motors, suspectate de muncă forțată

Senatul american face presiuni asupra producătorilor de...

Portugalia elimină TVA pentru produsele alimentare de bază

Confruntat cu creșterea prețurilor, guvernul portughez a...

Prețul carburanţilor în România - 28 martie 2023

Prețul benzinei și al motorinei în România, 28 martie...

Crossuri externe