Adresându-se în scris preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, după ce a convenit cu premierul britanic Theresa May o înţelegere vizând deblocarea Brexitului, Jean-Claude Juncker a afirmat următoarele: "Retragerea Regatului Unit ar trebui să fie finalizată înainte de alegerile europene care vor avea loc între 23 şi 26 mai anul acesta". "Dacă Marea Britanie nu va părăsi Uniunea Europeană până atunci, va fi obligată din punct de vedere juridic să organizeze aceste alegeri".
Theresa May a anunţat luni seara că a obţinut de la UE asigurări obligatorii din punct de vedere juridic în privinţa Brexitului, într-o ultimă încercare de a atrage de partea sa parlamentarii rebeli, care au ameninţat că vor respinge din nou Acordul de retragere pe care premierul urmează să îl propună marţi.
Referitor la preocuparea evidentă a parlamentarilor britanici faţă de clauza de "backstop" (plasa de siguranţă vizând evitarea unei frontiere dure cu Irlanda de Nord), Theresa May susţine că o poliţă de asigurare care să garanteze că nu va exista niciodată o graniţă dură în Irlanda de Nord este absolut corectă şi onorează angajamentele solemne asumate de Regatul Unit prin Acordul de la Belfast din Vinerea Mare. "Dar dacă va trebui vreodată să folosim această poliţă de asigurare, ea nu poate să devină un aranjament permanent şi nu este modelul viitoarei noastre relaţii", precizează ea.
Citește și: Brexit incert. Marea Britanie ar putea rămâne în UE
Este vorba de două documente convenite între UE și Marea Britanie: un instrument comun şi o declaraţie comună. "Instrumentul comun, având o greutate juridică comparabilă cu Acordul de retragere, va garanta faptul că UE nu poate acţiona cu intenţia de a aplica clauza de backstop pe termen nelimitat. Dacă o fac, poate fi contestată prin arbitraj şi dacă se constată o încălcare, Marea Britanie poate suspenda backstopul". Instrumentul comun oferă, de asemenea, un angajament juridic că orice clauză înlocuitoare nu are obligaţia să o reproducă.
Cel de-al doilea document, o declaraţie comună a Regatului Unit şi a UE referitoare la Declaraţia Politică, stabileşte o serie de angajamente menite să întărească şi să accelereze procesul de negociere şi să aducă în vigoare viitoarea relaţie. Aceasta conţine "un angajament obligatoriu din punct de vedere juridic, potrivit căruia Marea Britanie şi UE încep să lucreze imediat pentru a înlocui clauza de backstop cu aranjamente alternative până la sfârşitul lunii decembrie 2020", se dau asigurări în declaraţia premierului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Construit în doar 10 zile la...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...