Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Această procedură se deschide automat când deficitul unei țări depășește pragul de 3% din produsul intern brut (PIB) stabilit prin Pactul de Stabilitate. Dacă traiectoria deficitului nu este corectată este posibilă o sancțiune financiară de 0,1% din PIB pe an, dar acest scenariu nu a fost aplicat niciodată.
Mult peste normele UE
Deficitul public al Franței a atins anul trecut 5,5% din PIB, iar guvernul intenționează să-l reducă ușor la 5,1% anul acesta. Rata datoriei a ajuns la 110,6% din PIB în 2023, iar Comisia Europeană se așteaptă ca aceasta să crească la 112,4% în acest an și la 113,8% în 2025. Limita stabilită de UE este de 60%.
„Indiferent de guvernul care va rezulta în urma alegerilor anticipate din 7 iulie seara, noua majoritatea constituită se va confrunta cu obligația de a colabora cu Comisia pentru a defini o strategie pe termen mediu”, a explicat pentru Reuters o sursă din cadrul ministerului francez al Finanţa.
Discuțiile se anunță dificile
Ca parte a procedurii de deficit excesiv, Parisul și Bruxellesul vor trebui să negocieze în lunile care vor urma cum să reducă rapid deficitul public și datoria Franței. Dar discuțiile s-ar putea dovedi extrem de complicate. Multe depind de configurația viitorului guvern.
Aflată în fruntea intențiilor de vot, conform sondajelor, Adunarea Populară a anunțat că intenționează să scadă TVA-ul la energie și la combustibil și să abroge reforma pensiilor în toamnă, propuneri care ar putea duce la noi derapaje bugetare.
Mai sunt și alte țări
Franța nu este singura vizată de Comisia Europeană, deoarece Belgia, Ungaria, Italia, Malta, Polonia și Slovacia sunt și ele preocupate. Roma s-a angajat ulterior să adopte o abordare „responsabilă” în ceea ce privește politica bugetară.
„Guvernul este conștient de faptul că, în situația noastră, este necesar să menținem o abordare responsabilă în dezvoltarea și implementarea politicilor noastre bugetare”, a declarat ministrul italian al Economiei, Giancarlo Giorgetti.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.