BTA: Cetăţenii bulgari alocă mai mulţi bani pentru turism, pentru a contracara inflaţia

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
BTA: Cetăţenii bulgari alocă mai mulţi bani pentru turism, pentru a contracara inflaţia
BTA: Cetăţenii bulgari alocă mai mulţi bani pentru turism, pentru a contracara inflaţia
Oamenii au început să-şi cheltuiască banii pentru călătorii pentru a contracara inflaţia, a afirmat directorul Institutului de Analiză şi Evaluare în Turism, Rumen Draganov. El a fost rugat de BTA să comenteze cele mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică (INS), potrivit cărora călătoriile cetăţenilor bulgari în străinătate au crescut în decembrie 2022 cu 9,7% faţă de decembrie 2021, ajungând la un total de 604.700, iar vizitele străinilor în Bulgaria au crescut cu 60,3%, la 761.900.

Cetăţenii bulgari şi cei ai altor ţări europene au început să investească în turism. Draganov a subliniat numărul tot mai mare de zboruri de la şi către aeroporturile din Sofia, Varna, Burgas şi Plovdiv, şi dificultatea de a rezerva un bilet. El a spus că zborurile în ambele sensuri sunt pline de bulgari, italieni, spanioli, francezi, scandinavi şi turişti din Europa Centrală. Acest boom a fost observat în principal în ultimele luni ale anului 2022 - octombrie, noiembrie şi decembrie, indicând o creştere a turismului cultural şi a călătoriilor către destinaţii urbane şi istorice.

Bulgaria devine din ce în ce mai mult o ţară cu patru sezoane de turism, a spus Draganov, comentând creşterea semnificativă a turismului cultural, balnear, viticol şi rural, toamna şi primăvara.

În ultimele trei luni din 2022 s-a înregistrat o creştere cu 10% a sosirilor de turişti în Bulgaria, faţă de 2019, care a fost un an bun, a spus Draganov. O creştere a fost raportată şi în cazul călătoriilor cetăţenilor bulgari în străinătate: 15% în ultimele trei luni ale anului 2022, faţă de aceeaşi perioadă din 2019.

Din numărul total al turiştilor străini - 761.900 - care au vizitat Bulgaria în decembrie 2022, doar 10% au sosit pentru schi, a spus Draganov. Turiştii din afara UE au contribuit şi ei la aceste cifre pozitive în decembrie, zborurile charter din Israel începând la jumătatea lunii decembrie, iar din Marea Britanie la finalul lunii.

Gradul de ocupare în staţiunile montane pentru vacanţele din decembrie a fost de 98% pentru Pamporovo, 95% pentru Bansko şi pentru Borovets, şi 96% pentru Velingrad, comparativ cu o medie naţională de ocupare de 85% la sfârşitul lunii decembrie 2022.

Draganov a mai declarat că staţiunile de schi folosesc orice ocazie pentru a asigura cât mai multă zăpadă artificială. El a subliniat că staţiunile de schi din Austria, Italia, Elveţia şi Franţa s-au închis din cauza vremii calde.

Ştire selectată de BTA pentru promovare şi publicare de către AGERPRES, fără intervenţie pe text, conform acordului de colaborare dintre agenţii. 

Statele Unite vor folosi fondurile confiscate de la un oligarh rus pentru a ajuta Ucraina

Departamentul de Justiţie al Statelor Unite a anunţat vineri primul transfer al unor fonduri ruseşti confiscate, cu scopul de a ajuta Ucraina, transmite sâmbătă AFP.

"Anunţ astăzi că am autorizat primul transfer al unor fonduri ruseşti confiscate, destinate Ucrainei", a spus Merrick Garland, adăugând că activele au fost confiscate ca urmare a inculpării oligarhului Konstantin Malofeev în luna aprilie.

Această sumă va merge către Departamentul de Stat "pentru a sprijini poporul ucrainean", a spus procurorul general al SUA, Merrick Garland, potrivit CNN.

Procurorul general ucrainean Andrii Kostin, prezent alături de el, a salutat acest transfer "în valoare de 5,4 milioane de dolari" pentru "reconstruirea Ucrainei"."Toţi ucrainenii au suferit, într-un fel sau altul, de pe urma acestui război. Trebuie să ne asigurăm că poporul ucrainean primeşte despăgubiri pentru pagubele enorme suferite", a scris el pe Twitter.

Miliardarul rus Konstantin Malofeev este considerat una din principalele surse de finanţare a separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei. El a fost acuzat de "încercarea de a se sustrage de la sancţiuni prin folosirea unor complici pentru a achiziţiona şi a conduce în secret instituţii de presă din toată Europa", potrivit Washingtonului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Jeff Bezos și Elon Musk
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel