Premieră! Bucureștiul se va încălzi cu apă geotermală. ELCEN semnează un memorandum cu americanii de la SAGE Geosystems

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Energie geotermală / Foto: Freepik
Energie geotermală / Foto: Freepik
În cadrul reuniunii Parteneriatului pentru Cooperare Transatlantică în Energie şi Climat, desfășurată astăzi la Palatul Parlamentului, premierul Marcel Ciolacu a anunțat demararea unui proiect revoluționar în domeniul energiei geotermale, care va transforma sistemul de termoficare al Bucureștiului.

Marcel Ciolacu a spus că: "Știu că începem împreună și alt proiect revoluționar în energia geotermală. Chiar azi se semnează un memorandum între ELCEN și compania americană SAGE Geosystems. Bucureștiul are această rezervă în nordul orașului. Prin sprijinul Statelor Unite, vom putea integra energia geotermală în sistemul de termoficare a Capitalei, reducând facturile bucureștenilor și folosind energie curată”.

Această declarație anunță o veste extraordinar de bună pentru Capitală, energia geotermală fiind o resursă care a fost ignorată constant în ultimii 30 de ani de toate guvernele.

Premierul a subliniat importanța acestui proiect pentru România, evidențiind beneficiile economice și ecologice pe care le va aduce integrarea energiei geotermale în sistemul de termoficare al Capitalei. Acest pas este văzut ca un exemplu al potențialului României de a deveni un lider regional în sectorul energetic.

Citește și: Cum s-a pierdut urma apelor termale din nordul Bucureștiului

Context istoric și tehnic

Până acum câțiva ani, în spatele Casei Presei, în curtea fostei companii Foradex, exista un ștrand muncitoresc ce era alimentat cu apă termală. Foradex, cea mai mare companie de foraj din epoca comunistă, forase un puț adânc de trei mii de metri până în pânza de ape termale de unde se pompa apa în bazin.

Foradex a fost o companie care activa în domenii precum foraj de sonde pentru petrol și gaze, foraj pentru ape geotermale, potabile și industriale, și producția de materiale de construcții. De asemenea, Foradex deținea licența de exploatare a izvoarelor termale din nordul Capitalei.

În regimul trecut, în acest bazin aveau acces numai cei care aveau adeverințe medicale și tratamentele erau supravegheate strict. Apa avea în jur de 75 de grade și necesita diluare și răcire.

Acum, cu sprijinul tehnologic și financiar al partenerilor americani de la Geo Systems, România este pe cale să utilizeze această resursă geotermală pentru a furniza energie termică durabilă și eficientă pentru București, marcând un pas important către o economie mai verde și mai sustenabilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de la București
Hală industrială
Freepik.com
România cere prelungirea PNRR
Banca JPMorgan
Congresmanul Joe Wilson
ANAF / Foto: DCBUsiness

Explorarea tehnologiei din spatele jocurilor de cazino live

Cazinourile online au evoluat considerabil de la...

Foto: REUTERS
Sinteza SA
Bursa
Negocieri

UE pregătește noi negocieri cu SUA

Uniunea Europeană urmează să trimită către SUA o propunere comercială...

Mama cu copil / Foto: Freepik
Contabili și economiști / FOTO: Facebook
Contabila
Ben & Jerry
Familie în vacanță / Foto: Freepik
Curs valutar. Foto: Pexels.com
Bursa de la București
Freepik.com
Freepik.com
Foto: pexels.com
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Sprijin pentru România / Montaj foto: DCBusiness
Petrolier
Foto: Freepik.com

pixel