Budesbank vine cu vești extrem de proaste

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Raportul lunar al Bundesbank este unul foarte pesimist
Raportul lunar al Bundesbank este unul foarte pesimist
Probabilitatea unei recesiuni în Germania este din ce în ce mai mare, iar inflația în cea mai mare economie europeană ar putea atinge un vârf de peste 10% în această toamnă, a declarat luni Bundesbank în raportul său lunar.

Germania, din cauza ponderii industriei în economia sa, este una dintre țările cele mai expuse la consecințele crizei gazului rusesc, iar creșterea prețurilor la energie are deja un impact negativ mai mare decât se aștepta.

"Scăderea activității economice în lunile de iarnă a devenit din ce în ce mai probabilă", spune banca centrală a Germaniei. "Gradul ridicat de incertitudine în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze naturale în această iarnă și creșterile bruște ale prețurilor se așteaptă să afecteze puternic gospodăriile și întreprinderile."

Scăderea livrărilor de gaze rusești ca răspuns la sancțiunile occidentale după invazia Ucrainei a determinat mulți economiști independenți să concluzioneze că o recesiune în Germania este acum aproape inevitabilă.

Prețurile ridicate și necesitatea de a constitui stocuri pentru iarnă au determinat deja autoritățile să restricționeze consumul de gaze, principalele victime fiind sectoarele economice care utilizează cel mai mult gaz, cum ar fi industria siderurgică și cea a îngrășămintelor.

Creșterea prețurilor la energie ar trebui să continue să alimenteze inflația, iar vârful inflației nu ar trebui să fie atins înainte de toamnă, potrivit lui Buba.

"În cele din urmă, rata inflației ar putea ajunge la 10% în toamnă", a adăugat acesta. "Riscul de creștere a inflației este ridicat, mai ales în cazul unei opriri complete a livrărilor de gaze din Rusia."

Această situație, continuă raportul, sporește riscul unor creșteri salariale puternice, în special într-un context de șomaj scăzut, ceea ce crește riscul unei bucle preț-salariu.

Citește și: Berlinul stinge lumina. Unul din patru germani, în sărăcie energetică

Palatul prezidențial al Germaniei din Berlin nu mai este iluminat pe timp de noapte, orașul Hanovra oprește apa caldă în dușurile din piscinele și sălile de sport, iar municipalitățile din întreaga țară pregătesc refugii de încălzire pentru a-i feri pe oameni de frig. Și acesta este doar începutul unei crize care se va răsfrânge asupra întregii Europe.

S-ar putea să fie încă vară, dar Germania nu are timp de pierdut pentru a evita o penurie de energie în această iarnă, care ar fi fără precedent pentru o națiune dezvoltată. O mare parte din Europa resimte presiunea exercitată de Rusia asupra livrărilor de gaze naturale, însă nicio altă țară nu este atât de expusă ca cea mai mare economie din regiune, unde aproape jumătate din locuințe se bazează pe acest combustibil pentru încălzire.

Administrația cancelarului Olaf Scholz a abordat lent problema vulnerabilității Germaniei, stabilind abia recent obiective de reducere a cererii, pe măsură ce eforturile de asigurare a unor surse alternative de aprovizionare se dovedesc insuficiente. Având în vedere că Moscova continuă să restrângă livrările, iar Franța se străduiește să exporte energie electrică către vecinii săi, nu se așteaptă prea mult răgaz, iar riscurile depășesc această iarnă.

"Provocările cu care ne confruntăm sunt enorme și afectează domenii semnificative ale economiei și societății", a declarat Robert Habeck, vicecancelarul și ministrul german al economiei, după ce a dezvăluit un plan de a transfera creșterile de costuri de la companiile energetice la consumatori. "Dar suntem o țară puternică și o democrație puternică. Acestea sunt premise bune pentru a depăși această criză."

Kremlinul va menține probabil fluxurile vitale de gaze către Europa la niveluri minime atât timp cât va continua impasul privind Ucraina, potrivit unor persoane familiare cu gândirea conducerii. Acest lucru înseamnă că penuria pentru regiune va persista probabil, prețurile la gaze pentru fiecare an până în 2025 atingând deja un record în acest an.

Germania, în fața unei situații delicate

Raționalizarea și recesiunea se profilează pentru Germania, iar autoritățile și-au exprimat îngrijorarea cu privire la tulburările sociale în cazul în care deficitul de energie scapă de sub control. Țara nu se poate baza nici măcar pe Franța, unde reactoarele nucleare defecte agravează situația fgenerată de criza gazelor. Săptămâna trecută, prețurile la electricitate în cele două mari economii europene au atins recorduri. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

pixel