BUGET 2019. Guvernul reduce cheltuielile cu pensiile și șomajul
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Guvernul scade cheltuielile și crește excedentul bugetar
Guvernul scade cheltuielile și crește excedentul bugetar
Bugetul asigurărilor sociale de stat pentru 2019 a suferit modificări înainte de a fi trimis Parlamentului. Astfel, au fost reduse cheltuielile prevăzute pentru acest an, iar excedentul bugetar va fi mai mare decât cel anunțat anterior de către Ministerul de Finanțe, 2,9 miliarde de lei față de 1,7 miliarde. Noua formă a bugetului pe 2019 prevede și reduceri ale cheltuielilor din bugetul asigurărilor de șomaj.

Bugetul asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii va avea venituri în sumă de 71,662 miliarde lei, iar cheltuielile vor fi în sumă de 68,761 miliarde lei, atât la credite de angajament cât şi la credite bugetare, conform noului proiect de buget publicat vineri noapte de Ministerul Finanţelor Publice. În varianta anterioară a proiectului, bugetul aferent sistemului public de pensii era stabilit la venituri la acelaşi nivel, respectiv, 71,662 miliarde lei, în timp ce la cheltuieli era prevăzută o sumă mai mare, de 69,961 miliarde lei, atât la credite de angajament, cât şi la credite bugetare.

Sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale se stabileşte la venituri în sumă de 181,435 milioane lei, iar la cheltuieli în sumă de 130,919 milioane lei, atât la credite de angajament cât şi la credite bugetare, cu un excedent de 50,516 milioane lei.

Bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferent sistemului asigurărilor pentru şomaj, se stabileşte la venituri în sumă de 1,35 miliarde lei, iar la cheltuieli în sumă de 1,583 miliarde lei credite de angajament şi în sumă de 1,030 miliarde lei credite bugetare, cu un excedent de 320,335 milioane lei. Anterior, veniturile erau prevăzute la 1,35 miliarde lei, iar cheltuielile la 1,683 miliarde lei credite de angajament şi 1,130 miliarde lei credite bugetare, cu un excedent de 220,335 milioane lei.

Citește și: Buget 2019. Deficitul s-a mărit peste noapte cu un miliard de lei

Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale se stabileşte la venituri în sumă de 905,299 milioane lei, iar la cheltuieli în sumă de 18,263 milioane lei, atât la credite de angajament cât şi la credite bugetare, cu un excedent de 887036 milioane lei.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat vineri, la finalul şedinţei de Guvern, că bugetul de pensii în acest an este pe un excedent de 0,2% din PIB, ceea ce arată că Pilonul I de poate fi dus într-o zonă în care să devină foarte atractiv.

"Bugetul de pensii în acest an este pe excedent, ca urmare în principal a unei măsuri adoptate în anii trecuţi şi anume acel transfer de contribuţii de la angajator la angajat. De la un deficit în anii trecuţi până la 18 miliarde de lei astăzi s-a ajuns la momentul la care avem excedent", a spus Teodorovici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...

Rezervele valutare ale BNR s-au redus

Banca Națională a României a prezentat ultimele cifre. 


pixel